Teckna Estea
Sök:

Teckna Estea

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Teckna Estea

Vad tror ni om Estea som kan tecknas på t.ex. Avanza? Sista dagen på måndag. För att sälja första dagen.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är en obligation. De har gjort en knepig upplägg. Det är kanon som riskjusterad investering som du kan lätt behålla i åratal dock så är det kass avkastning i dagens lågräntemiljö.

 

Jag skulle definitivt inte teckna för att sälja första dagen. Hellre köper jag tesla då…..

 

Men då du har avanza och vill teckna bostadesrelaterat i syfte att sälja direkt kan jag rekommendera offentliga hus. Där har jag tecknat som fan på olika depåer och kf /isk. Den tror jag på, tyvärr blir den väl övertecknad….

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Förstod att det var något annorlunda, men inte hur. Har inte sett något skrivet om dem inför emissionen.

  Tänkte också på Offentliga hus. Verkar som mer klassiskt upplägg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Jag skulle definitivt inte teckna för att sälja första dagen”

Varför inte teckna för att sälja första dagen, dvs. varför tror du inte att det går upp? Känner mig själv tveksam, då det inte verkar vara en regelrätt emission.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu är jag ute på tunn is, men vad jag förstår får man i princip 2,2 % rabatt på 10.140 kr, vilket motsvarar 223 kr.

  För obligationer är minimicourtaget 99 kr på Avanza. Så med dessa siffror får du totalt 124 kr i vinst om du säljer första dagen och inte tar hänsyn till någon annan information.

  Men, de 2,2 % som uppges i prospektet baserar sig på en kurs från 2020-06-30, så du behöver vara kompetent nog att förstå hur obligationsmarknaden har utvecklats sedan dess och göra din egna beräkningar av aktuellt värde.

  I princip handlar upplägget om att du lånar ut dina pengar till 4 % ränta (kanske mer om det går bra för bolaget), men tar samtidigt risken att företaget ställer in betalningarna eller går i konkurs och hela din insats går förlorad.

  Sannolikheten för att marknaden vill betala oväntat mycket pengar för att få 4 % ränta (plus kanske eventuellt mer) är inte lika stor som att några tror att en aktie har en strålande framtid som andra ännu inte sett potentialen i.

  Det kan dock vara så att professionella bedömare tror att bonusen utöver 4 % kan vara värd att betala extra för, och kursen går upp en del på noteringsdagen. Det finns trots allt ett inslag av aktie i den här obligationen, eftersom man får del av vinsten.

  Min personliga slutsats som småsparare är att det är mycket jobb att sätta sig in i upplägget för att eventuellt tjäna någon eller några hundralappar. Det finns roligare börsintroduktioner att spekulera bort sina pengar på.

  Min generella inställning till företagsobligationer är att man måste ställa sig frågan:
  Varför lånar de inte av banken i stället – det är ju mycket billigare?
  Om inte banken vill låna ut sina pengar till företaget, vad är det du vet som inte banken vet och gör att du vill låna ut dina pengar?

  Det kan finnas bra svar på dessa frågor, men det skadar inte att tänka tanken.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-17 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.