teliaaktien
Sök:

teliaaktien

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av jan

Den här artikeln publicerades 2017-08-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: teliaaktien

Bättre än bankräntan nu när kursen under 37 kr . Måste väl vara en bra placering på ISK 5.4 % skattefritt??
Staten kan väl knappast sänka utdelningen eller vad tror ni??

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tror att kursen går upp ca 2 kr på 1 års sikt

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Svenska Staten som äger 37% av aktierna har i alla år visat ett genuint ointresse av att lägga sig i skötseln av Telia. Att man nu skulle gå in och styra utdelningen finner jag helt otroligt.

Detta spelar i och för sig  mindre roll. På sikt är utdelningen helt beroende av vilken vinstutveckling som Telia har. Problem saknas inte. En stor del av vinsten kommer från det fasta telenätet som är på väg att fasas ut. Vinsten kommer också till största delen från en hemmamarknad med tuff konkurrens där nya innovationer lätt kan förändra förutsättningarna.

Det är farhågorna om framtiden som gör den låga kursen och därmed den höga direktavkastningen.Telia är en aktie som innehåller mycket risk.

Samtidigt är kursen väldigt tillbakapressad. Utvecklingen behöver inte bli fullt så dyster som marknaden tror. Jag funderar själv på att köpa en mindre post på 5% av mitt  totala aktieinnehav, detta som ”krydda” i portföljen. Att satsa hela familjeförmögenheten i Telia vore en alldeles för stor chansning.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Alltid när man hittar en investering som verkar riktigt bra tycker jag att man ska fråga sig själv vad det är som alla andra missar. Fondförvaltare, investmentbolag och allehanda börshajar har ju tillgång till samma information som man själv och de har bestämt sig för att Telia är värt den kurs som aktien nu står i.

Som Nestor skriver är en hög direktavkastning kopplat till att marknaden ser negativt på bolagets utveckling framöver.

Samtidigt finns det inget som säger att Telia skulle gå sämre än snittet heller, så om du tror på bolaget kan du ju köpa aktierna för en mindre del av ditt kapital. Själv är jag dock inte så förtjust i affärsidén att muta sig fram för att få hjälpa diktatorer att övervaka sina undersåtar, så jag undviker Telia.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-25 klockan 13:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.