Tidshorisont barnspar
Sök:

Tidshorisont barnspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Wagner

ställde för sedan frågan: Tidshorisont barnspar

Hej!Hag tänkte spara upp ett fondspar till mina barn där de delar på en och samma portfölj. Jag skulle däremot behöva lite handledning kring hur en ska tänka kring tidshorisont och fördelning aktiefonder/räntor. Barnen är 8, 5 och 1 år gamla. Hur resonerar ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter som en sparhorisont på 10-17 år. Den yngsta borde ha 100% aktier men den äldsta kanske bara 50%. Jag föreslår en kompromiss, t.ex:

 • 60% Avanza Global
 • 25% Spiltan Högräntefond
 • 15% AMF Räntefond Lång

Den förväntade avkastningen på portföljen är runt 6%. Kan det vara något?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  50% aktiefonder i ett barnspar när barnet är 8 år?
  Detta tycker jag låter väldigt passivt, börja iaf med 100% och trappa ned 10% aktiefonder per år om tanken är att använda pengarna vid 18 års ålder.
  Om tanken är att fortsätta förvalta pengarna så är det 100% aktiefonder som gäller hela vägen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 20:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.