Tidshorisonten för sin portfölj närmar sig sitt slut, hur gör jag nu?
Sök:

Tidshorisonten för sin portfölj närmar sig sitt slut, hur gör jag nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amidou Johansson

ställde för sedan frågan: Tidshorisonten för sin portfölj närmar sig sitt slut, hur gör jag nu?

Hej.

Fantastisk Blogg, jag har lärt mig så mycket och blivit väldigt inspirerad av er.

Jag saknar information kring hur man skall gå tillväga när man närmar sig då man vill börja ta ut sin avkastning och kanske inte heller vill investera mer i sin portfölj.

Att man ex hade planen att investera i sin portfölj från sina 40 år till 60 år och planen var då att man skulle ha en säg summa på 4.000.000. Att man sedan ville ta ut sin avkastning år efter år som kanske skulle vara 8% (320.000) och dela upp dom per månad och leva på dom exempelvis.
Portföljen blir ju då mindre speciellt om man inte investerar mera vilket betyder att 8% blir inte lika mkt året efter osv.
Om man även har förändrat sin fördelning av aktier och räntor när man närmar sig 60 år i detta fallet så kommer antagligen också avkastningen bli lägre än 8%.

Ofta så handlar det här i bloggen om hur man kan sätta upp en portfölj av olika slag med tidshorisont som sin bästa vän, kalkylatorn visar hur det kan se ut. Men om man då skall förändra sin portfölj under tiden eftersom man blir äldre eller närmar sig sitt Stopp så kommer inte kurvan se ut så.

Jag skulle vilja få lite mer tips hur man helt enkelt kan tänka i ett senare skede.
Hoppas man kan förstå vad jag är ute efter.

Tack för er tid

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hoppas att jag förstår inlägget rätt :)

Om det närmar sig perioden då du ska använda pengarna så brukar man då rekommendera att man viktar över mer mot lägre risk, räntor än rena aktier etc. Det stämmer att då blir det inte lika hög avkastning men när man exempelvis kommit upp i den åldern så man vill använda sitt pensionssparande så blir det att man lägger fokus mer på att bevara och säkra upp det man har än att öka.
De flesta sparar för att skjuta upp konsumtion och använda vid senare tillfälle, då får man själv känna efter när det är som de här pengarna verkligen behövs.
Så det stämmer, tar man ut en del av avkastningen för att konsumera så blir det antagligen mindre pengar i rena kronor till ökning nästa år. Värt att komma ihåg är att 8% per år inte är en garanti utan räknas som ett genomsnitt, ett år kanske det är 2% och ett annat 12%.

Ha en trevlig helg!

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Man brukar också prata om SWR (safe withdrawal rare) och den ligger på 4%… Dvs att du endast får ta ut 4% av kapitalet för att inte urholka. Man lämnar alltså marginal för inflation (2%) och diverse avgifter…

  Nu har jag aldrig tagit ut, eftersom jag är inte i den fasen i mitt sparande, så kan inte riktigt ge dig mer tips mer än att det finns en teori om det (SWR)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-16 klockan 14:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.