Till er som har er lågrisk/buffert hos Lysa - din buffert är låst!
Sök:

Till er som har er lågrisk/buffert hos Lysa – din buffert är låst!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Till er som har er lågrisk/buffert hos Lysa – din buffert är låst!

Som rubriken säger. Lysa Räntor är låst för handel.

Det innebär att du för närvarande inte kan ta ut dessa pengar från Lysa. Trist om du skulle råka ha din buffert där med säg 80% räntor och 20% aktier. Då är 80% av din buffert låst tillsvidare.

Jag skriver inte detta för att säga att Lysa är dålig eller retas med de som har sin buffert investerad; utan mer som en varning till er så att ni kan börja bygga upp en extra liten LIKVID buffert i brist på att kunna använda den som låg hos Lysa i en eventuell lågrisk/buffert-hink.

Källa:

https://blogg.lysa.se/senarelaggning-av-handel-lysa-rantor/

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mycket frustrerande!

Jan frågade i senaste Lysa-avsnittet om när ett köp går igenom, och specifikt vid en intern överföring från ett 100%-räntekonto. Då var svaret kl 16:00, men nu går det som sagt inte överhuvudtaget.

Lysa borde tillåta likvider på kontot iom risken att räntedelen kan bli fryst.

Jag förstår risken med att få dåligt betalt för räntepapper, men det innebär också att de stänger ute folk från att kunna tjäna pengar vid en eventuell uppgång.

Lysa nu får ni tänka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur skulle man kunna veta att Spiltan räntefond Sverige bestod av skithuspapper? Någon som kan förklara för mig hur jag som småsparare ens ska kunna förstå den risken. Ok om den hade hetat Spiltan räntefond med skithuspapper Sverige och det hade stått i versaler när man köpte in sig på Lysa räntor att i denna ingår en skithusppappersfond från Spiltan.. är du verkligen säker på att du vill ha detta? Men jag såg inget sånt meddelande.

  👎🏼👎🏼

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 2. Vit pil

  Det är en riktigt skandal hur de har skött det. Jag gjorde en ombalansering till mer aktier på fredag kväll och la samtidigt en order att ta ut pengarna från mitt 100% räntor konto. Den ordern skulle då gå igenom på måndag klockan 16. Jag frågade i helgen om det skulle fungera som vanligt med tanke på spiltan och fick då ett svar att det skulle fungera helt som vanligt. På tisdagskväll får jag ett besked att ombalanseringen på måndag inte är gjord och att räntedelen nu är låst. Det kostade mig många tusenlappar i missad uppgång idag och det kan bli en snöbollseffekt framåt. Att du dessutom tvingas ta ränterisken i de andra fonderna än spiltan och inte kan ta ut pengarna innan den öppnas igen är inte bra. Kan de ens gå ut med detta besked idag klockan 20 och mena att det gäller retroaktivt sedan i måndags? Det är snudd på lurendrejeri. Komma med beskedet och att det gäller från det tillfället är illa nog.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Missnöjd
 3. Vit pil

  Jag fattar att det suger. Jag känner i mångt och mycket likadant då jag också har pengar låsta i räntedelen som inte kan balanseras in i t.ex. aktier. Angående exakt hur det har skett med stopp-tider etc är det ju bäst att ta direkt med LYSAs kundtjänst. Svårt för mig eller någon annan att svara på här i forumet.

  Samtidigt så har jag också skrivit ganska utförligt om hela situationen i den här artikeln:

  Det är många saker som vi är ganska många som behöver rannsaka oss själva kring med Spiltan Räntefond Sverige när den här krisen är över. Framförallt antagandet kring risken i fonden, få tror jag förutsåg likviditetsrisken på företagsobligationsmarknaden – för den har ju inte bara drabbat Spiltan Räntefond Sverige. SEB, Lannebo, IKC och många andra har exakt samma problem.

  Just nu sitter väldigt många i exakt samma båt både som Spiltan, men framförallt även i påverkan i steg två. Det är ju inte bara LYSA som har Spiltan Räntefond Sverige i sina portföljer. Avanza lämnade exakt samma besked kring sitt lågriskalternativ Avanza Auto 1 och Avanza 50. Jag misstänker att samma sak kommer att hända med Avanza Auto 2 och 3 samt Avanza 75. Fondroboten Fundler har också Spiltan-fonden i sina portföljer likaså. Samma sak gäller ICA Banken, Spiltans övriga aktiefonder såsom Aktiefond Stabil m.fl.

  Sedan är det viktigt att komma ihåg att pengarna är INTE förlorade. Det finns väldigt många exit-alternativ och det mest troliga är att riksbanken kommer att hjälpa till. Inte så mycket för Spiltans skull, men för att vi i Sverige inte har råd med en ofungerande företagsobligationsmarknad. För bankerna lånar i mångt och mycket inte längre ut till företag i samma utsträckning som förr och den marknaden har tagits över av dessa räntefonder.

  Om folk slutar lita på dessa räntefonder – som lånar ut till några av Sveriges finaste och största bolag (SBAB, Nordea, Volvo, Klarna, Intrum justitia, Castellum, Heimstaden m.fl). vem ska då låna ut till dem? Och om de inte kan finansiera sina verksamheter så har vi betydligt större problem än att vi inte kan få ut våra sparpengar från LYSA.

  Återigen som jag skriver i den andra artikeln, worst case är ju – givet att de underliggande företagen inte går i konkurs, vilket just nu inte är problemet – så har ju fonden inom 12 månader hälften av sitt värde i kontanter. Det positiva i sammanhanget är alltså att det mer eller mindre är en tidsfråga. Det gör det inte mindre sugigt men är ändå, i alla för mig, en tröst i mörkret.

  Vem vet, till slut kanske det till och med visar sig att vi hade tur att pengarna var låsta ett tag för det gör att vi kommer in på marknaden ännu billigare eftersom vi blev hindrade från att köpa nu. 🙄

  Sedan håller jag helt med om att LYSA borde lansera ett kontant-alternativ. 👍

  Jan

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Jag fattar inte varför Lysa måste låsa hela sin räntefond, det är ju bara en del av den som är låst. Alla nya insättningar i Lysa Räntor resulterar antingen att det som skulle hamnat i Spiltan Räntefond Sverige nu läggs antingen 1) kontant eller 2) fördelas jämt på de andra räntefonderna. Vid uttag gäller samma sak, ta från kontanterna (givet att de finns) alternativt försäljning jämt fördelat på de andra räntefonderna vid behov. En sådan lösning skulle ju innebära att både insättningar, uttag och ombalanseringar fungerar.

  Problem skulle ju bara uppstå om det blir en sådan bank run att precis alla skulle ta ut samtligt innehav i lysa räntor, för då skulle det ju inte gå iom att en andel är låst, men så länge minst 17% av kapitalet återstår så fungerar det ju?

  Det skulle möjligtvis kunna uppstå en liten glidning av tänkt fördelning där antingen kontanter eller Spiltan räntefond Sverige skulle stå för en något större andel än tänkt (för samtliga andelsägare), men den situationen är ju betydlig mindre allvarlig än att alla andra räntefonder också låses för handel.

  Jag är inte orolig för jag har inga pengar jag behöver inom några år på Lysa, jag tycker bara att hanteringen är utomordentligt kass.

  Ett alternativ är väl att avsluta hela sitt engagemang i Lysa, och få ut alla sina underliggande funder (som ju är mina!) och sälja alla fonder som går själv utan att bry sig om Lysa. Finns den möjligheten? Om inte, hur kan det komma sig, det är ju jag som investerare som äger mina tillgångar, Lysa kan ju inte direkt konfiskera dem.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 5. Vit pil

  Jag vet inte lagen i Sverige. Förvaltare kan ha makt att göra en annan åtgärd i princip men det kan vara ogynnsamt till fondandelsägare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 6. Vit pil

  En sak jag förstår inte är att både Splitan räntefond och högräntefond ”I syfte att effektivisera förvaltningen kan fonden investera i derivatinstrument”. Har fonderna förlorat pengar genom att använda derivatinstrument? Är det rimligt att fonderna använder derivatinstrument som har risknivå 1-2?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 7. Vit pil

  Jag vet inte hur det är för Spiltan specifikt, men det är inte ovanligt att man som fond har 95 % placerat i underliggande tillgångar. De sista 5 procenten använder man derivat för att kunna hantera in- och utflöden på ett effektivt sätt. Så jobbar t.ex. Vanguards indexfonder vet jag. Vi hade det uppe när vi pratade om t.ex. syntetiska indexfonder för någon månad sedan.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag håller med Erik i den här frågan. Om man tittar på räntedelen så är det 17 % i spiltan räntefond. Innehavet ligger i en ISK och du äger själv alla räntefonderna och obligationerna. Måste det inte då vara möjligt för mig att kräva att de säljer resten av räntefonderna till dagens NAV och sedan låter andelen som är i Spiltan ligga kvar på mitt konto tills dess att den öppnar för handel igen?

  Att jag nu mot min vilja inte får sälja de andra räntefonderna i deras mix kan inte vara rätt? Jag tvingas då till exempel behålla den tyska högriskobligationen de har tills dess att spiltan öppnar upp igen?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Missnöjd

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att det funnits risker med att investera mer och mer i företagsobligationer i jakt på avkastning har ju inte varit okänt. Att fonder kan låsas i en kris är ju inte det förväntade men kanske ändå inte som en blixt från klar himmel .

Men jag tycker LYSA borde kunna skött det bättre. De borde haft en plan för en sådan situation. De är väl inte bundna av ett specifikt index eller? Men de kanske har så stora flöden att det blir svårt i alla fall?

Själv har jag bara en liten skvätt spiltan räntefond sverige så det påverkar inte så mycket.

Jan, får du en längtan att gå tillbaka till flera fonder per kategori i modellportföljerna nu?

Det hela visar väl att information till oinsatta småsparare är för dålig och att det krävts ganska stort intresse för att inse dessa typer av risker.

”Alla har en plan, tills de får en smäll på käften”

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med. Det är ju första gången det här händer i Sverige. Det har ju hänt utomlands tidigare men aldrig på den här graderingen av fonder. Det är det som överraskade mig mest. Att en HY-fond på riskklass 3-4 skulle kunna råka ut för det hade jag inte förvånat mig, men en 1-2, absolut.

  Jag tror att LYSA, Avanza och flera andra är bakbundna av lagstiftningen i det här fallet. De får inte agera olika för olika andelsägare.

  Ja, jag slår lite på mig själv för det där. Jag hade ju 20 fonder i modellportföljerna så sent som 2019. När det har lugnat sig så kommer det absolut bli en översyn av portföljerna. Sedan tror jag i det här fallet att det hade ju inte spelat någon roll om man haft Lannebos, IKC, SEB:se, Avanzas eller någon annans fond då de underliggande papprena är samma. Så det är inte helt enkelt faktiskt. För alternativet är då en penningmarknadsfond, men det är ju på sätt och vis hål i huvudet utifrån andra aspekter, bankkonto är inte heller lysande så det är inte helt lätt. Ja, analysen kommer vi behöva hjälpas åt.

  Å andra sidan är ju fortfarande inte pengarna borta, vilket på något sätt ändå får anses vara huvudmålet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är nästan komiskt vilken dålig tajming Lysa hade på sin stängning av omfördelningar. Jag själv gjorde en omfördelning där jag ökade aktiedelen i Lysa med 6 % som skulle gått igenom på måndagen. Efter det har börsen rusat 3 dar irad. Har kostat väldigt mycket pengar i förlorad avkastning för mig och vi har alla lärt oss ränta på ränta effekten så känns extra surt nu. Det konstigaste beslutet från Lysa tycker jag är att jag fortfarande tvingas göra omfördelningen när räntefonden öppnar igen, på ett obestämt datum i framtiden och till förmodligen betydligt högre pris på aktiefonderna.

Enligt mig var min order lagd för att ske på måndan och inte nån gång i framtiden men jag får inte stoppa ordern då de menar att den är oåterkallerlig. Är detta verkligen ok rent lagligt? Det är som att jag lägger en köporder på en aktie på en kurs av 100 kr, ordern genomförs inte men mina pengar hålls kvar och jag tvingas köpa aktien oavsett pris långt senare på ett datum jag inte vet när det inträffar. Skulle bli glad om nån kan luska i om detta är ok.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Köp av aktier sker ju till ett bestämt pris, så där kan det ju så klart inte bli ”oavsett pris långt senare”; det blir till det pris du sagt, eller inte alls. Fonder köps däremot till okänd kurs även i normala fall. Köper du dag 0 så får du kursen 1-2 dygn senare, samma vid försäljning. Alltså så fungerar det ju även i normala fall.

  Du kan normalt ta bort din fondorder fram till dess att brytpunkten passerats (vanligtvis klockan 13:00 eller vid stängning av börsen), men efter brytpunkten har den skickats till fondbolaget och kan inte återkallas. Antagligen har detta skett iom din ombalansering. när den ”skulle ha skett” gick säljordrar iväg, och kan nu inte återkallas. Men de kan heller inte genomföras just nu, så du sitter i ett limbo.

  Det enda man skulle kunna ha synpunkter på nu är att Lysa redan nu borde kunna låta dig återgå till din tidigare fördelning, och på så sätt minska den tiden du har ”fel” fördelning. Köper du då aktierna till ett högt pris så säljer du dem även till ett högt pris liksom. Iofs är det ju rätt volatilt just nu, så en dag hit eller dit kan ju vara +/- 10% :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-24 klockan 21:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂