Tilläggslån csn
Sök:

Tilläggslån csn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Tilläggslån csn

Hej! Tack Jan för en fin och innehållsrik blogg och podd! :)

Hittade några trådar angående CSN-lån men kände ändå att jag ville ställa min egen fråga!

Min plan är att börja studera efter 6 års heltidsarbete. Är således van vid lönen..
Vad jag hittat på CSNs hemsida så kan man söka tilläggslån på 3 600 kr/månad om man har jobbat den senaste tiden. Detta kommer på tre års sikt påverka totallånet rätt så dramatiskt, skillnaden blir 108 000 kr.
Med hjälp av tilläggslånet kommer jag förhoppningsvis kunna fortsätta spara 10% varje månad.

Så lite allmänt kring tilläggslånet, värt det eller inte? Hur har ni själva gjort?
Ser att börsen är rätt svängig för tillfället, hur ska man se på att investera lånade CSN-pengar i en skakig och osäker börs?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag har själv studerat fram tills förra månaden, först sista året jag pluggade tog jag CSN-lån men då tog jag utöver det ”vanliga” även merkostnadslån till skolavgift (sammanlagt 89 000 på ett år). Jag var i början osäker om man istället skulle ta av sparkapital, men kom fram till att med den extremt låna räntan hos CSN (0,18%) så kändes det värt det.

Om det är värt eller inte beror lite på hur länge du tänkt investera, är det 5 eller 30 år vi pratar om t.ex? Har du lång sparhorisont så kan man tänka att den osäkerhet man känner nu blir obetydlig i längden. Du får känna lite vad din magkänsla säger! Jag valde att ta lånet, sen kanske inte det är rätt för alla.

Jans tankar kring belåning till investering kan du läsa här:

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

Tänk om det är så att du har för lite lån?

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-10 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.