Tillfälligt sparande
Sök:

Tillfälligt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: Tillfälligt sparande

Hej! Jag kommer få över ca 3-4000 kr varje månad och tanken är att jag vill spara dessa. Vill ha tillgång till dom om ca 1-2 år. Var placerar jag dessa pengar bäst varje månad? Vill inte förlora något, helst… så kanske något med mer säkerhet och låg risk, men så att pengarna ändå ökar i värde.
Fonder? konto med ränta?

Tacksam för tips!

/ Caroline

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För så kort tid som 1-2 år är det oftast sparkonto med insättningsgaranti som gäller. Räntan på de bättre av dessa sparkonton ligger på knappt 1 % om man inte binder pengarna, samtidigt som inflationen kan förväntas förstöra 2 % av värdet. Inte så kul, men det är så det ser ut för närvarande.

Det är ont om bra alternativ. Korta räntefonder kan kanske ge aningen högre avkastning än sparkonto, men eftersom räntan är runt 0 % eller negativ för värdepapper utgivna av stater tvingas räntefonderna öka riskerna och köpa företagsobligationer i stället. Resultatet av detta såg vi i våras under det stora börsraset. Räntefondernas kurs dök, samtidigt som det inte ens gick att få ut sina pengar ur exempelvis Spiltan Räntefond Sverige eftersom marknaden för företagsobligationer frös.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-30 klockan 20:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂