Tillfälligt utanför bostadsmarknaden...
Sök:

Tillfälligt utanför bostadsmarknaden…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Tillfälligt utanför bostadsmarknaden…

Hej,

Jag ser att andra med mig av olika anledningar står tillfälligt utanför bostadsmarknaden. Det kan väl bero på lite av varje, man har flyttat på grund nytt jobb (även utomlands) och är osäker på hur länge man stannar, man kanske skiljt sig osv osv.

Därför har man sålt och sitter på en "lump sum" som för eller senare ska läggas på ett boende igen.
Det är svårt att se ett boende som en tillgångsklass men det är också svårt att bortse ifrån det. Hur ser ni andra på "boendet" i relation till "portföljen"?

Jag menar iallafall om man någon gång (även om det är +5 år fram i tiden) så är det klokt att ha tillräckligt med pengar för en kontantinsats så att man kan hoppa på när siutationen infinner sig.

Jag tycker att man kan ha pengarna på marknaden men med en försiktigare modell än 60/40 (och likn). Om någon har kloka ord om detta är jag idel öra…

OBS. Jag är inte ute efter att försöka tajma bostadsmarknaden, det handlar snarare om att man inte vet hur ens framtida familje- och jobbsituation kommer se ut men att man vet att det kommer bli ett köpt boende förr eller senare.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det svåra är väl tiden här. Om du alltid vill vara redo att köpa en bostad så är det väl i princip bankkonto som gäller.

Om du kan vara lite mer flexibel så kan man ju tänka sig att investera pengarna. Men både familj och jobb kan ju hända rätt plötsligt så ur det perspektivet så är det kanske lite riskfyllt.

Men man kan ju fundera på saker som: hur stor andel av din totala portfölj motsvarar tänkt insats? Om du lägger in insatsen i portföljen, har du fortfarande råd med bostad om portföljen tappar 50%? Då kanske det är värt risken t.ex.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Det låter klokt.

  Jag tror också att det är i princip nödvändigt att ha pengarna på marknaden så att de har chans att växa i takt med bostadsmarknaden. Vad som räcker till en insats idag räcker inte nödvändigtvis om 5 år och sparkonto är ju en förlust.

  En idé är kanske nånslags fastighetsfond som korrelerar med bostadsmarknaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Hej Kalle!

  Absolut skulle man kunna ha en fastighetsfond för att försöka få avkastningen på bostadsmarknaden.
  Vet inte hur bra det korrelerar direkt med bostadsmarknaden men.

  Som sagt ovan så är det tidshorisonten som får bestämma risken i portföljen, men känner du dig flexibel och kan hålla kvar fonderna ifall det kommer en nedgång så skulle du kunna köra på det!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-18 klockan 11:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.