Tillgångar inför/under lågkonjunktur?
Sök:

Tillgångar inför/under lågkonjunktur?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor P.

Den här artikeln publicerades 2017-08-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Tillgångar inför/under lågkonjunktur?

Har följt dig ett par år nu och hoppas verkligen att du har tid att besvara denna fråga, jag skulle uppskatta det väldigt mycket.

  • Vad eller vilka tillgångar skall jag äga inför/under en lågkonjunktur?

Hittar inte riktigt något bra svar på internet när jag googlar.

  • Visst, guld men hur? Fysiskt känns inte så intressant om jag ska vara helt ärlig, verkar svårt att sälja dessutom? Vill gärna komma åt det, isf på en handelsplattform via Avanza/Nordnet.
  • Helt eller delvis likvid men varför vara så dum? Förlorar ju pengar på att exponera pengarna mot endast inflation och ingen risk som vi alla vet.
  • Korträntefonder? Funderar på en kombination eventuellt, allra helst korträntefond. Men är det så smart att köpa svenska korträntefonder om Sverige går in i en lågkonjunktur? Obligationer i denna marknad, nej tack!

Har en klump i magen, jag vet att man inte skall investera på börsen om man inte tål minst ett fall på 50 %, som någon vis rik man en gång sagt ;) Detta kan jag köpa men jag vill spekulera, och det kan ju sluta både lyckligt och olyckligt. Jag vet tillräckligt mkt (inget alls) om timing och hur det påverkar avkastningen på lång sikt.

Bara en sådan sak som att missa de tio bästa dagarna kan halvera ens långsiktiga avkastning. Kanske lika bra att bara fortsätta köpa för en viss % av min lön varje månad, det är och har visat sig förutom ”perfect timing” vara den bästa taktiken. Men jag måste medge möjligheten att skydda mina tillgångar nu och sedan köpa tillbaka efter börsen gått ner en bra bit lockar något så otroligt. För jag vet ju hur bra avkastningen kan bli, och med tanke på mina mål förenligt med den risk jag är villig att ta.

Verkar ha toppat vid 116,4 VARJE gång tidigare innan börskrascherna (just nu 112,4) 2000 samt 2007. Lägg därtill att vi är i en högkonjunktur, och vad kommer efter en sådan? Jo, givetvis en lågkonjunktur! När? Ja det står skrivet i stjärnorna, tänk om man visste..

  • Men du kanske vet ung. hur länge en högkonjunktur alt. låg genomsnittligt brukar vara? (Statistik, och isf vart?)

Lägg där till att konsulter (jobbar själv inom den branschen (teknik)) går äckligt bra, det råder enorm brist på kompetens vilket det ALLTID gör innan det vänder. Bristen är som störst när det ser som bäst ut (känns som en väldigt bra indikator om jag ska vara ärlig) Arbetslösheten har planat ut, industrin är (över)optimistisk.

http://konj.se/publikationer/konjunkturbarometern/konjunkturbarometern/2017-07-27-hoga-bristtal-i-naringslivet.html

”Samtidigt uppger ungefär fyra av tio företag att de har brist på tekniska tjänstemän vilket är fler än någon gång under de senaste 30 åren.” Ja det låter ju ”riktigt bra” i mina öron.

Snart höst, inte kanske bara löven som faller utan även börsen. Finns det någon ”krasch” eller riktig bearmarket som INTE börjat på/under hösten? Beware of the witching month of october, *BU!*

Att jag läst/läser inlägg från Cornucopia den senaste tiden hjälper föga att späda på min ”oro” inför stundande lågkonjak.

Mvh // Viktor

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande hur man investerar i guld rekommenderar jag dessa inlägg:

Guld – Tips till dig som vill köpa, sälja och investera i guld

Investera i guld? Om guldets vara eller icke vara i sparandet…

Vill man känna sig beredd på alla möjliga utfall som kan ske i samhället så är RikaTIllsammans-portföljen uppbyggd för just detta.
25% Aktiefonder för period av Tillväxt
25% Guld och silver för period av Inflation
25% Långa räntefonder/obligationer för period av deflation
25% Korta räntefonder/kontanter/andra valutor för period med Recession

Målet med denna portfölj är att den alltid ska ge avkastning oavsett världsläge, även om det inte är den mest vinstmaximerande uppbyggnaden över tid utan lägre risk.

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Viktor. Tänker som dig och följer utvecklingen på Cornucopia. Där har du säkert inte missat: https://cornucopia.cornubot.se/2018/03/konjunkturbarometern-faller-vidare-ki.html

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Marknadstajming är notoriskt svårt om inte omöjligt! Behöver du pengarna nu? Ta i så fall ut dem! Ska du ändå inte använda dem på 5-10 år, låt dem vara och gneta på med månadssparandet. Enkelt och effektivt!

Hälsningar,

mrFIRE, svenskafire.se

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan ju öka andelen av portföljen som är placerad i räntefonder (eller på ett sparkonto), för att sedan köpa tillbaka till din ursprungliga fördelning efter nedgången (när den nu kommer). Det blir en sorts ”mellanlösning”; vi vet inte när nedgången kommer och behåller därför en del i aktier men det är rimligt att tro att vi är någonstans i slutet av en högkonjunktur och då kanske man vill minska sin aktie-exponering.

Tex om du är långsiktlig och har globala barnportföljen el. dyl. kanske minska från 90% till 70 % i aktiefonder?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Handlar inte halva denna blogg om att det i princip är dömt att misslyckas att tajma konjunkturer och framförallt börsen? Hade det varit så enkelt som ”Cornucopia” försöker göra gällande hade ju ”alla” kunnat förutsäga börs och konjunkturcykler. Det är inte de skarpaste knivarna i lådan som hänger på dylika bloggar :)

Men som du säger, man kan ju alltid spekulera. Se det bara inte som ett sätt att höja din långsiktiga avkastning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-04 klockan 23:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.