Tillväxtmarkander
Sök:

Tillväxtmarkander

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär Nygren

ställde för sedan frågan: Tillväxtmarkander

Hej, bör man pausa sitt månadssparande i tillväxtmarknadsfonder tills man ser hur indien klarar av coronakrisen?

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Pär!

Varför skulle du vilja pausa? Anser du att marknaden garanterat är påväg ner i just tillväxtmarknader?

Detta blir då ett försök att förutse marknaden som lika gärna kan gå åt fel håll.
Att då fortsätta månadsspara enligt den strategin du har lagt upp brukar vara det bästa beslutet då du annars måste ta två beslut, när du ska sälja och när du ska köpa tillbaka, vad säger att du ska göra rätt beslut två gånger?

Jag fortsätter enligt min strategi med månadssparande.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, du har ju rätt så klart. Jag sparar hos Nordea och har dessa fyra fonder. Vilken fördelning kan vara bra? Alltså hur många procent av varje fond bör jag ha och samt månadsspara i? Jag är 44 år gammal.

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader
Nordea Global Passiv
TIN Ny Teknik A
AMF Aktiefond Småbolag

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Pär,

  Jag hade lagt det liknande detta:

  70% Globalt
  10% Småbolag
  10% Ny Teknik
  10% Tillväxtmarknader

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du tror att tillväxtmarknader är övervärderade nu i förhållande till framtiden och du har gjort en liten vinst på din tillväxtmarknadsfond kanske det kan vara läge att rebalansera portföljen tillbaka till ursprungsfördelningen för att sänka risken.

Men att pausa månadssparandet är aldrig en bra idé. Enda gången du ska pausa ditt månadsspar är när du vill att kassaflödet ska vända, Dvs när du vill börja plocka ut pengar från portföljen.

Om du tror på tillväxtmarknader långsiktigt så kommer du kunna köpa andelar till lägre pris om de skulle gå ner.

 

Du kan vikta portföljen på många olika sätt.

Antingen kan du ha högst vikt i den billigaste fonden och lägst i den dyraste. Eller så kan du ha högst vikt i den fond du tror på mest och lägst i den du tror på minst.

Eller så viktar du så likt marknadens egen fördelning som möjligt vilket skulle kunna vara TYP så här.

 

global – 82-85% (resten)

tillv. Marknad 12-15% (av global)

ny tek 2,4% (12% av Europa)

amf småbol 0,12% (12% av Sverige)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-10 klockan 10:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂