Tiotaggarlösning eller ligga kvar i ITP2 med förmånsbestämd pension
Sök:

Tiotaggarlösning eller ligga kvar i ITP2 med förmånsbestämd pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Tiotaggarlösning eller ligga kvar i ITP2 med förmånsbestämd pension

Hej på er!

Jag har fått erbjudande om att gå över till en tiotaggarlösning i min ITP-plan. Det innebär kort att pensionspremien sätts in hos en pensionsinstitut (LF, Folksam, SPP, SEB osv, men inte Avanza/Nordnet) och jag väljer vilka fonder (från ett förvalt utbud) som premien ska placeras i.

Jag skulle i sådana fall välja LF och placera allt i deras Global indexnära. Det skulle kosta mig 0,45% (ink de 0,20% som fonden kostar).

Det skulle ge ett pensionskapital på drygt 5,5 miljoner givet en genomsnittlig avkastning om 8% på en tidsperiod om 20 år. Väntar jag tre år till så skulle de ge ca 7,3 miljoner.

Finns det någon här som har valt en tiotaggarlösning och i sådana fall; är det ett vettigt val att göra?

Stort tack på förhand,

Fredrik

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Först och främst är det viktigt att du kollar exakt vad det skulle innebära, hur mycket som avsätts om du inte redan gjort det. Exempel på hur det kan bli här:
http://www.tjanstepensionsbloggen.se/tag/tiotaggare/

Från Unionens sida: ”Att komma överens om en 10-taggarlösning betyder att du väljer bort ett förmånsbestämt intjänande av ålders- och familjepension på de lönedelar som ligger över 7,5 inkomstbasbelopp i ITP 2. Du ersätter det med ett premiebestämt system där du ansvarar för att placera premierna. Detta innebär i slutändan att storleken på pensionen beror på avkastningen och på hur höga avgifter som tas ut. Premierna i en alternativ pensionslösning ska i de flesta fall även täcka premiebefrielse. Du hittar mer information om alternativ ITP (10-taggarlösning) i PTKs broschyr om 10-taggarlösning på PTK:s webbplats.”

Det är alltså en del skillnader med större eget ansvar och viktigt att komma ihåg är att om du väljer att byta till detta kan du inte byta tillbaka till det gamla alternativet hos samma arbetsgivare sedan om du ändrar dig. Har du gjort detta val får du inte möjlighet till slutbetalning av ITP2- och ITPK-premier med kollektiva medel heller, så viktigt att du verkligen väger för- mot nackdelar. När man söker på ämnet finns en del varnande artiklar:
https://www.svd.se/manga-fallor-for-tiotaggare

https://www.privataaffarer.se/articles/2013/09/24/hoginkomsttagare-kan-forlora-miljoner-i-pension/

En bra checklista att gå igenom innan beslut:
https://www.ptk.se/sakfragor/pension-och-forsakring/forsakringsinformator/checklista-10-taggarlosning/

Jag har själv inte erfarenhet av detta, vi får se om någon annan här har det!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Elin,

  Tack för ditt svar. All den informationen har jag redan tagit del av. Jag eftersökte främst någon som själv valt en alternativ lösning till ITP2 som har erfarenhet av det.

  För min del valde jag att ligga kvar i ITP2, men lämna familjepensionen och istället lägga den premien i ITPK (detta är ett oåterkalleligt val för resten av livet oavsett om jag byter arbetsgivare). Jag har en livförsäkring som täcker beloppet mer än väl som familjen får i händelse av att jag lämnar jordelivet.

  ITP2 ger för min del en garanterad tjänstepension om ca 65% av min slutlön samt förstärkt ITPK och dessutom Unionens flexpension (ytterligare avsättning till ITPK).

  ITPK placeras till 50% hos Alecta i en trad och resterande 50% helt i SPP Aktiefond Global hos SPP. Inga räntefonder eftersom tidsperioden är +20 år och det görs löpande insättningar varje månad.

  /Fredrik

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

svarade på frågan för sedan

Puffar upp frågan, finns någon med erfarenhet av detta?


Den här artikeln publicerades 2017-12-11 klockan 14:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.