Tips angående fondval, månadssparande.
Sök:

Tips angående fondval, månadssparande.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Tips angående fondval, månadssparande.

Hej! har nu kollat omkring på denna sida och har kommit fram till ett antal fonder att månadsspara i. Då jag är student samt extraknäcker på helger så kan jag månadsspara 1000 kr per månad i fonder, min sparhorisont är 6-10 år.
Jag lägger även undan cirka 2000 kr per månad, dock på ett sparkonto med noll ränta. Detta är för att täcka upp oväntade kostnader samt utgifter till resor och dylikt.

De fonder jag väljer att månadsspara de 1000 kronorna i är:

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10%
SPP Aktiefond Global A 40%
Länsförsäkringar Global Indexnära 20%
AMF Räntefond Lång 10%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
Spiltan Räntefond Sverige 10%

Mina funderingar är:
Tror ni detta är bra val, eller borde jag göra annorlunda?
Bör jag placera mina 2000 kronor per månad i ett sparkonto med ränta, isåfall vart?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag hade nog haft lite mer räntor än 20%.

Spartiden är inte speciellt lång egentligen, 6-10 år, och mycket kan ju hända under den perioden.

Inträffar ett kraftig börsras, kan det ta åtskilliga år för din portfölj att återhämta sig. Man brukar ju säga att man får räkna med ett större börsras inom en tioårsperiod. Har du 80% aktiefonder kan du förlora 40% om börsen går ner 50%. Har du 60% aktiefonder går din portfölj ner ”endast” 30% osv.

Hur mycket pengar du ska ha i aktiefonder beror på hur mycket risk du är villig att ta. Kan du tänka dig att utöka din spartid exempelvis? Då kan du ha en rätt hög andel aktiefonder. Eller måste absolut ha pengarna inom 10 år? Då tycker jag att man inte ska ha så stor del av pengarna i aktiefonder.

För att känna mig mer avslappnad, hade jag kört med nybörjarportföjen där räntedelen är 40% och aktiefonddelen 60%. Annars ser fördelningen bra ut tycker jag.

De 2000 kr /mån du lägger undan för en buffert, ska du istället spara hos en bank som ger dig åtminstone 0,65% ränta. Statliga SBAB exempelvis. Annars kommer Ingves satta mål om inflationen att äta upp ca 2% av dina pengar per år. Förlorar pengar gör man i vilket fall men med 0,65% ränta, påverkar ju inflationen inte lika mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret, börjar få lite mer förståelse!
  Om jag istället lägger upp sparandet på en horisont av minst 25 år. Dvs plocka ut dem när jag är 50.
  Hur skulle fördelningen kunna se ut då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-04 klockan 21:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.