Tips fondportfölj
Sök:

Tips fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Axel

ställde för sedan frågan: Tips fondportfölj

Hej!Har cirka 20% av mitt kapital i aktier och skulle nu vilja investera övriga 80% i fonder. Är 21 år så min plan är långsiktig med medelhögrisk.Har tagit fram en potentiell portfölj:

Länsförsäkringar Global Indexnära 25%

SPP Aktiefond Global 20%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%

Spiltan Globalfond Investmentbolag 15%

Swedbank Robur Access Asien 10%

PriorNilsson Idea 10%

Hur ser denna ut? Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det du beskriver är inte medelhög risk utan hög risk, eftersom det är 100% aktier, både enskilda aktier och aktiefonder. Vill du ha lägre risk får man gå utanför aktiespåret.

Länsförsäkringar Global Indexnära 25%
SPP Aktiefond Global 20%
Spiltan Globalfond Investmentbolag 15%
=55% Global

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20%
=20% Sverige

Swedbank Robur Access Asien 10%
=10% Asien

PriorNilsson Idea 10%
=10% Hedgefond. Denna hade jag skippat, tittar vi på fondens innehav är det aktier som t.ex. Skanska och Nokia m.m, dessutom tar de ut en prestationsbaserad avgift på 20%.

De enskilda fonder du har, vilken marknad är de på? Vilka länder etc. Tänker att du kan anpassa fördelningen utifrån det så det inte blir en alltför stor övervikt mot en viss marknad.

För tips på fondportföljer kan du kika på detta inlägg.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har en hög  viktning mot globalfonder (läs: USA). Om du tror att amerikanska börsen har fortsatt mycket att ge så kör på din portföljidé.

Flera finansinstitut är i dag av åsikten att den amerikanska börsen är högt värderad samt att det finns andra geografiska områden som väntas ge en högre avkastning än den amerikanska.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack!
  Kanske byta ut Spiltan globalfond investmentbloag mot Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära? Även kollat Catella Hedge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Axel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-06 klockan 21:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.