Tips för att flytta pension från bl a Skandia till Nordnet och allokera i Rikatillsammansportföljen
Sök:

Tips för att flytta pension från bl a Skandia till Nordnet och allokera i Rikatillsammansportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David Tegenmark

ställde för sedan frågan: Tips för att flytta pension från bl a Skandia till Nordnet och allokera i Rikatillsammansportföljen

Hej Jan!

Jag vill börja allokera mina nuvarande pensionsbesparingar i RikaTillsammansPortföljen och har några frågor kopplat till det.

För närvarande har jag flera pensionsförsäkringar där de flesta ligger i Skandia. Det är som det ofta blir, flera olika försäkringar som startats vid olika tillfällen.

  1. Det verkar vettigt att flytta de pensionsförsäkringar som går att flytta till Nordnet (pga av att avgiften på 0.65% försvinner). Finns det några nackdelar att göra så? Jag är medveten om att det kan finnas andra försäkringar kopplade till pensionsförsäkringen i Skandia och ska kolla så att jag får samma skydd i nya lösningen.
  2. Kan jag rent praktiskt köpa fysiskt guld (via de leverantörer du tipsar om) i dessa pensionsförsäkringar? I så fall måste företaget (mitt eget) betala ut pensionspengen månadsvis till de leverantörerna antar jag. Går det att ordna?
  3. Är det en nackdel att köpa guld via ETF:er enbart för mina pensionspengar? Jag har ju möjlighet att sätta av rätt så stora belopp från företaget så det kommer att bli en rejäl slant till slut. Jag tänker på risken med att ETFer egentligen inte är kopplade till fysiskt guld. Eller bör jag se till att köpa fysiskt guld via någon sådan leverantör?
  4. Hur ska jag tänka för att allokera de investeringar som INTE går att flytta till Nordnet utan kommer att vara kvar i Skandia. Där finns inte alla de fonder du rekommenderar på Nordnet. Ska jag försöka skapa en portfölj balanserad enligt de fyra investerarslagen i Skandia eller hur ska jag tänka om jag har den totala portföljen både i Skandia och Nordnet?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej David!

1: Om du har möjlighet att flytta så ser inte jag någon direkt nackdel, det skulle i så fall vara om det är någon hög flyttavgift  du får betala.

2: Gissar att du syftar på fysiskt guld från t.ex. Buillon Vault? Det går dessvärre inte att köpa i pensionsförsäkringar på t.ex. Nordnet utan något man får göra i ett privat sparande till pensionen i så fall.

3: Det du kan göra är at välja ETF:er som är uppbackade med fysiskt guld i valv. Dessa känner jag till på Nordnet med fysisk uppbackning:

Guld:
– ETFS Physical Gold (VZLD), valv i London.
– ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) valv i Zurich
– Xetra-Gold (4GLD) (Nordnet) valv i Frankfurt
– ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold (GBSE). följer indexet MS Long Gold Euro Hedged, valutahedgad. Valv i London

Silver:

4: Det som inte går att flytta blir ju lite mer begränsat, så där får man titta på utbudet och se vad som är bäst av dem. Se om du finner globala indexfonder och dylikt.

Hoppas svaret hjälper lite!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-09 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.