Tips för att spara livet ut
Sök:

Tips för att spara livet ut

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mehdi

ställde för sedan frågan: Tips för att spara livet ut

Hej! Jag är en 22 år gammal civilingenjörsstudent som börjat tänka på allvar på det här med investering, och som kom över er riktigt användbara blogg.

Jag har en buffert på omkring 35kkr, och tänkte börja lägga undan 3k av mitt studiebidrag varje månad i en indexfond, för att öka till 10k (eller hur mycket jag nu förmås lägga undan) om två år när jag har tagit examen och börjat jobba (varav jag även ökar min buffert till omkring 100k).

Min urpsrungliga tanke var att spara allt i en svensk indexfond, specifikt Nordnets Superfond och fortsätta med det livet ut (jag skapade ett ISK på Nordnet igår och köpte Superfonden för 100 kr, bara för att testa). Men efter att ha läst runt lite här så har jag börjat tvivla på om det är en klok strategi, och om jag inte ska lägga mina pengar i en global indexfond istället (eller både och?). Eller bör jag göra det lite mer komplicerat för mig själv och sprida ut mina investeringar ännu mer och köpa andelar i flera olika breda indexfonder, eller kanske även kika på andra sorters instrument?

Mitt mål är att bygga en väloljad pengamaskin som med hög sannolikhet låter mig gå i pension med miljoner, men just nu är jag väldigt osäker över hur jag bör fördela mina besparningar. Jag skulle blint kunna följa er ”nybörjarportfölj”, men ni disclaimade att den lämpar sig bäst för en horisont på 5-10 år, och jag vill ju spara livet ut. Jag kikade även på er Rikatillsammans-portfölj, men där sade ni att den vänder sig till någon som har minst 100k att investera, och det är ju inte jag.

Uppskattar råd och vägledning i hur jag bör gå till väga. Och tusen tack för att ni driver denna blogg, den är extremt välskriven och användbar. Keep up the good work!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad härligt att du tänkt spara på så lång sikt, underbart! Har du tittat något på Globala Barnportföljen? Såhär beskriver Jan den:

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.