Tips för en nybörjare - vilken bank och fond ska jag välja?
Sök:

Tips för en nybörjare – vilken bank och fond ska jag välja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Tips för en nybörjare – vilken bank och fond ska jag välja?

Hej,

Jag har tre barn som jag sparar till; min son och mina två systerdöttrar. Barnen föddes 2018 och jag har redan börjat spara månadsvis till min son och då och då till systerdöttrarna. Jag kommer spara långsiktigt (18 år eller mer).

Efter att ha läst på har jag landat i följande:

  1. Jag kommer öppna två konton, 1 till min son och eventuella syskon, 1 gemensamt till mina systerdöttrar
  2. Jag kommer att öppna ett ISK-konto i mitt namn så att jag själv kan bestämma när barnen får tillgång till pengarna

Nu till min fråga; jag är nybörjare och inte särskilt insatt, vill därför ha ett självgående alternativ utan för hög risk. VAR och HUR ska jag spara? Det är en sådan djungel. Jag hör mycket gott om Avanza (Zero?) – är det ett bra alternativ? Just nu har jag ett ISK-konto och pensionssparkonto till mig själv i Nordea, samt alla sparkonton enligt ovan i SPAB. Är det dåliga alternativ? Varför? Vart ska jag flytta pengarna för att säkra bäst avkastning utan att själv behöva lägga för mycket tid på detta?

Tusen tack för hjälpen,
Emma och barnen

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emma!

  1. Låter kanon att öppna ett för dina barn och ett till din systers barn.
  2. Om du istället öppnar en KF i ditt namn med barnen som förmånstagare så kan du fortfarande bestämma när dom får ta pengarna, det är endast om du öppnar i deras namn direkt som dom får pengarna utan att du har kontrollen över det.

Sedan angående fonderna så tycker jag att du ska läsa artikeln ”Globala Barnportföljen”, denna kommer hjälpa dig att första hur du bör lägga upp portföljerna. Sedan kan du även läsa ”Ombalansering 2019”, under den artikeln så finner du ombalansering och nyare fondförslag för Globala Barnportföljen, välj ”Förenklade portföljen” finns ingen anledning att krångla till det!

Hoppas detta hjälper något, återkom gärna om du har några fler frågor, lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-25 klockan 15:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.