Tips för omplacering av sparande
Sök:

Tips för omplacering av sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micke

ställde för sedan frågan: Tips för omplacering av sparande

Hej!

Jag tabbade mig tidigare och publicerade denna fråga under ett av kommentarsfälten så jag provar här istället.Jag skulle behöva lite tips för ett eventuellt omplacering av mitt sparande.

Jag är väldigt glad att ha hittat denna sida då ni ger bra och tydliga förklaringar på det mesta jag undrat över med privat ekonomi.

Till att börja med så är jag en av de som föll in i bankens säljprat om att investera allt i deras fonder och insett nu att jag betalar en hel del avgifter för detta då alla är aktivt förvaltade fonder, jag har haft dessa i lite mer än 2 år nu. Jag har gjort lite justeringar på mitt sparande nyligen och upplägget är nu följande (hade tidigare allt hos SHB):

 • SHB multi 50: 40.000kr (avgift 1.35%) utveckling: + 9.7%
 • SHB Nordiska småbolag: 55.000kr (avgift 1.6%) utveckling: +21.35%
 • SHB Svenska småbolag: 24.000kr (avgift 1.5%) utveckling: +10%
 • SHB Svenska småbolag: 35.000kr (avgift 1.5%) utveckling: +14%
 • 50.000kr hos Avanza och följt \”Nybörjarportföljen\” med 10 fondsupplägget 60/40.

Dock så är jag fortsatt ganska exponerad mot SHB fonder och det är här jag undrar om jag ska:

 • sälja av resterande SHB fonder och investera allt i \”Nybörjarportföljen\”
 • sälja av endast vinsten på SHB fonderna och investera det i \”Nybörjarportföljen\” och då behålla SHB fonderna som de är.
 • Eller låta ovanstående upplägg vara med viss del i SHB fonder samt viss del i \”Nybörjarportföljen\” men att man fortsätter endast att spara i \”Nybörjarportföljen\” framöver.

Jag tar mer än gärna emot alla tips och råd från er hur man kan tänka enligt mitt ovanstående innehav. Det ska sägas att jag har ett buffertsparande så detta är då endast för investeringssyfte över tid.

Hälsningar Micke

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Micke!

Kort och gott, ja du bör sälja alla dom fonderna och investera om på nytt och billigare alternativ i form av indexfonder. Dom du har nu är helt enkelt för dyra.

Lite tips hur jag tycker du bör gå tillväga nu:

 • Läs/lyssna på artikeln om ”Fyra-Hinkar-Strategin”, denna kommer förklara hur du kan lägga upp ditt sparande.
 • Läs artikeln om ”Globala Barnportföljen”, eftersom ditt sparande bör vara för olika tidshorisonter och gärna en tidshorisont som är väldigt långsiktig. Så kommer denna portföljen passa det sparandet bättre än ”Nybörjarportföljen”.
 • Ta dig tid och räkna ut enligt Jans modeller om hur mycket du behöver ha i varje hink, innan du slänger allt resterande i passiva hinken.

Återkom gärna sen med fler frågor så ska jag besvara dom så bra jag kan!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robin och tack för sitt svar!

 

jag har nu gjort bytet och uppställning ser ut som följande:

buffert på vanligt sparkonto: 100.000kr

buffert med endast räntefonder: 50.000kr

Mellanriskhink 60/40: 90.000kr

passiv hink 90/10: 120.000kr

 

Det jag undrar över är lite hur mkt man ska ha i varje hink,försökt förstå Jans inlägg men tycker det blir lite diffust när det handlar om årsutgifter om man ska med a-kassa/försäkringar/pensioner osv osv

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  150 000kr tycker jag låter lite mycket i buffert, om du har en bostadsrätt så räcker nog 50 000kr att täcka upp alla kostnader som kan dyka upp, ett hus så lär du behöva kanske upp mot 100 000kr.

  Lättast för att få en översikt, skulle vara att ta dom siffrorna ur Jans uträkning på inkomstsidan (det är för A-kassan). Sedan räknar du ut dina utgifter per månad x 12 månader, sedan blir då första året A-kassan minus utgifterna, det kan vara plus eller minus beroende på dina utgifter.
  Sedan får du ta utgifterna per år (som du just räknade ut) och ta det gånger 2 år, sedan plussar du ihop år 1 och dessa två år så har du hur mycket det behövs för att täcka upp 3 år framöver. Dessa ska då i mellanrisken.

  Såklart kan du räkna in i minst detalj med försäkringar mm, men här får du iaf en överskådlig syn på hur det ligger till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har gjort en uppdatering av portföljen och lagt upp på följande

– sparande bankkonto: 50.000kr
– lågriskhink (räntetrippel) 70.000kr
– mellanriskhink: 108.000kr (lägger undan 1000kr/mån i denna)
– Passiv hink: 144.000kr (lägger undan 5.000kr/mån i denna)

Förutom ovanstående så amorterar jag på bostadslån 5000kr/mån med en belåningsgrad på 70%.

Är detta för defensivt sparande? Jag borde kanske säga att jag har ett ganska volatilt arbete som är konjunkturskänsligt och varit med om tidigare konkurser och blivit bränd där vilket jag tror kanske gör att man är mer defensiv än man kanske borde vara?

Alla tips och råd mottages mer än gärna.

Micke

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle säga att det definitivt är värre att vara för offensiv så att man paniksäljer om det skulle vända ned än att vara för defensiv (vilket jag inte tycker att du är). Jag tror inte att man kan säga att det finns några matematiskt korrekta regler för hinkfördelningen, men jag tycker att det ser vettigt ut och mycket sundare än det du hade från början.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan-Olov Andersson
 2. Vit pil

  Håller med, kör på något du känner dig bekväm med!
  Om du skulle vilja ha lite mera risk så är det bara att flytta lite från din ”Lågrisk” till ”Passiva”.

  Ser bra ut!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 12:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.