Tips och åsikter på portfölj och investering
Sök:

Tips och åsikter på portfölj och investering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacob

ställde för sedan frågan: Tips och åsikter på portfölj och investering

Hej!

Jag är en kille på 20 år som precis har börjat plugga en utbildning på 5 år och har tänkt lägga upp ett sparande för minst denna tiden men troligen längre. Jag har under mina år alltid jobbat hårt både under studietid och sommarjobbat och lyckats tjäna ihop en ganska betydande summa på runt 245000kr. Just nu tar jag ut 100% studielån samt jobbar extra ett par helger per månad som gör att jag klarar mig utan pengarna som jag har sparat ihop sedan tidigare. Dock kommer jag inte göra några betydande extra insättningar och inte heller ha något månadssparande.

Som ni kan läsa är mitt dilemma ganska likt många andras som har skrivit här på bloggen men jag skulle trots detta vilja höra era åsikter till min framtida plan. Jag kommer göra en engångsinsättning á 200000kr samt lägga upp en buffert på 45000kr för framtida utgifter osv. Jag har tänkt lägga upp en fondportfölj på avanza som ser ut som följande:

Global 40%:

Swedbank Robur Access Global

Storebrand Global Multifactor A

Tillväxt 10%:

Öhman Etisk Emerging Markets A

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Sverige 10%:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Långa räntor 20%:

AMF Räntefond Lång

SPP Obligationsfond

Korta räntor 20%:

Swedbank Robur Penning

Öhman Penning A

Fördelningen mellan dem är alltid 50/50 och den genomsnittliga avgiften läggs på 0,32%. Vad sägs om denna fördelning? Vet att den är väldigt lik nybörjarportföljen med lite mindre ändringar. Var gärna helt raka och säg att jag har tänkt helt fel om det är något jag måste ändra på och sugarcoat:a inte vad ni tycker;)

Tack på förhand / Jacob

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kasta ut Öhman Etisk Emerging Markets. Den följer samma index som Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära men till dubbla priset. Dubbla mängden i LF Tillväxtmarknad istället så har du samma portfölj till en lägre kostnad.

Ersätt Robur Access Global med Avanza Global. Samma index, halva priset.

Jag förstår inte riktigt tjusningen med Storebrand Global Multifactor, men så har jag inte studerat den så noga heller. Vad är det som motiverar den höga avgiften?

Räntefonder håller jag mig borta från just nu. Långa räntor går back när räntan höjs, korta räntor ger mindre än bankkonton. Överväg att ha de pengarna på bankkonto istället, kanske i en nischbank med ”hög” ränta (kolla att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin). Räntefonder bör du inte heller ha i ISK utan i en fonddepå av skatteskäl, men depåer är krångligare att deklarera så det i sig kan vara en anledning till ISK.

Jag tycker att det låter mycket bra att ta en del av pengarna till buffert! Även fördelningen 50/50 aktier och räntor är rimligt om du tänker ha pengarna mot slutet av studietiden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle nog lagt max 50% av dina pengar i aktiefonder om du ”bara” ska spara i 5 år. Eller är det så att du skulle kunna vänta några år till om börsen skulle gå ner?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-13 klockan 22:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.