Tips och råd | 100.000 sparande 4 år
Sök:

Tips och råd | 100.000 sparande 4 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richy

ställde för sedan frågan: Tips och råd | 100.000 sparande 4 år

Hej!

 

Säg att du hade 100.000 idag och skulle köpa en bostadsrätt inom 3-4 år. Och du vill nå upp till 300.000 på snabbaste och säkraste väg.

 

Hur hade din fördelning sätt ut med aktier/fonder? lågrisk och högrisk?

 

Mvh.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag hade nog satt pengarna på ett sparkonto med ränta och månadssparat dit ytterligare 5500 per månad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att få kapitalet att växa från 100 000 till 300 000 på 3-4 år kan man ju drömma om. Det skulle kräva en årlig avkastning på runt 40 %, vilket bara är möjligt att uppnå om man lyckas chansa vilt på rätt förhoppningsbolag. Vilket så klart gör att man riskerar att förlora pengarna istället.

Fast att spara ihop pengarna är ju inte någon omöjlighet om man har en hyfsad inkomst och lever billigt. 200 000 på fyra år är bara 50 000 om året eller drygt 4000 i månaden.

Om man vet säkert att pengarna ska användas om 3-4 år tycker jag nog att de inte ska investeras på börsen alls, utan istället kan man försöka hitta ett sparkonto med någon liten ränta på. Men om man inte vet huruvida man ska köpa lägenheten om 3-4 år eller om kanske 5-6 år eller om man kan vara lite flexibel med när man köper lägenheten så skulle man kunna tänka sig en viss aktieandel, kanske till och med en hög sådan om man är väldigt flexibel.

Det jag menar med flexibilitet här är alltså att man kan låta bli att köpa lägenheten om börsen just tappat 50 % (såvida inte bostadspriserna sjunkit ännu mer…) och vänta tills börsen återhämtat sig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja precis, menade såklart att jag samtidigt ska spara varje månad med. Har tänkt att lägga 50 % av innehavet i Sparkonto med en ränta på 0.9 där jag månadssparar, medans jag tänkte lägga 50 % på aktier/fonder 20% lågriskfonder sedan 20 % i lysa och övriga 10 % tänkte ja ”gambla” lite med i högrisk aktier.

  Hur låter det? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richy
 2. Vit pil

  Lite osäker vad du menar med lågriskfonder? Risk och avkastning hänger väldigt tätt ihop du får aldrig den ena utan den andra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-05 klockan 12:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.