Tips och råd för nystart av sparkonto
Sök:

Tips och råd för nystart av sparkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Tips och råd för nystart av sparkonto

Hej!

 

Som rubriken lyder, så behöver jag lite tips och goda råd gällande uppstart av ett privat sparande.

Jag har sedan tidigare en Kapitalförsäkring som speglar nybörjarportföljen samt ett tjänstepensionssparande som speglar den globala barnportföljen.

Nu söker jag ett bra upplägg på ett privat sparande, där startsumman är runt 100-150k. Tanken med det här sparandet är att pengarna sakta men säkert (i den bästa av världar), växa på några års sikt. Vill lägga pengarna i relativt säkra fonder/aktier för att undvika allt för stora ups and downs. Tänker mig att eventuellt lägga in mer pengar på sikt i detta sparande.

Vill även vara flexibel att kunna ta ut pengar när som helst, ifall någonting oväntat skulle ske.

Vilken typ av konto bör jag sätta in pengarna på, vilken portfölj bör jag ha?

(Min KF & tjänstepension finns hos Avanza).

 

Glad för tips!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jens!

Som det låter för mig så är du ute efter en typ av ”mellanriskportfölj” som du kan läsa om i avsnittet ”Fyra Hinkar Strategin”, för just en mellanrisk så skulle jag rekommendera att du kollar på ”Nybörjarportföljen”, tror det skulle kunna passa bra för ändamålet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin!

  Jag läste nyss vidare på just ”Fyra hinkar strategin”, och snöade in på att skaffa fondroboten LYSA.
  Har nu ett konto där och tänker mig att sätta upp det där. Rekommenderar du att man kör på fyra hinkar-metoden där? Är lite osäker på hur mycket pengar av den totala summan jag ska sätta in i respektive hink. ”Tacksam för tips!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 2. Vit pil

  Du kan absolut köra hinksystemet hos lysa, skulle däremot inte ha första hinken (bufferten) hos dom, detta då den bör vara lättåtkomlig på samma dag som du kan behöva ta ur den.
  Bufferten är just för oförutsägbara utgifter.

  I artikeln för Fyra Hinkar Strategin så skriver Jan hur du kan räkna ut respektive hink, men utan att veta något om hur din ekonomiska situation ser ut så brukar hinksystemet så ut liknande detta:

  Hink 1: 50 – 70k
  Hink 2: 200 – 400k
  Hink 3: Resterande
  Hink 4: 10% av hink 3 om du vill ha en ”lekhink”.

  Hoppas detta svarade på dina frågor!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-30 klockan 21:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.