Tips om global indexfond med småbolagsfokus
Sök:

Tips om global indexfond med småbolagsfokus

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil Torpman

ställde för sedan frågan: Tips om global indexfond med småbolagsfokus

Hej Rikatillsammans!

I ett av de senaste inläggen/videos där Jan gick igenom året 2018 samt hur den Globala Barnportföljen skulle förändras, så nämndes en av de få globala indexfonder med fokus på småbolag som finns, nämligen ”SPDR MSCI World Small Cap”, som är en börshandlad fond. Jag blev direkt intresserad att inkorporera denna fond i min portfölj för att få en större spridning mot småbolag, men fonden finns inte att köpa genom Avanzas hemsida så jag bestämde mig för att ringa dem och lägga ordern därigenom.

Efter ett samtal med en av deras mäklare så visade det sig dock att denna börshandlade fond inte finns att köpa över huvud taget genom Avanza! Jag tog då saken i egna händer och undersökte andra möjligheter, och kom då fram till en annan global indexfond som följer småbolag världen över, och som ger en exponering mot ungefär 2000 småbolag, en fond vid namn Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1. 

Denna fond har en avgift på 0,6% och är DEN ENDA globala indexfonden med en exponering mot småbolag som finns att köpa genom Avanza. Det finns andra globala småbolagsfonder, exempelvis Swedbanks fond, men dessa är mycket dyrare då de är aktivt förvaltade (ca. 1.5% avgift). Jag skriver detta inlägg för att belysa att trots att fonden SPDR MSCI World Small Cap inte finns att investera i för de som handlar genom Avanza, så finns det alltså ett annat alternativ som är värt att nämna och som gjorde mig väldigt glad att ha hittat.

Tack så mycket!

Med vänlig hälsning,
Emil Torpman

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag glömde även att tillägga att Handelsbanken Gl Småbolag Ind Crit och SPDR MSCI World Small Cap har i princip identisk exponering mot de olika länderna. Den största skillnaden mellan fonderna verkar vara en lite högre avgift i Handelsbankens fond, samt att den även följer ett lite annat index, (MSCI World Small Cap Select Global Norms &
Criteria Index) som är en underkategori av indexet som SPDR följer (MSCI World Small Cap). Handelsbankens fond följer alltså ett lite snävare index som har hårdare krav på hållbarhet etc. verkar det som (?).

Enligt mig verkar detta vara ett väldigt bra alternativ för de Avanza-handlarna som inte kan investera i SPDR.

Vad tycker ni?

// Emil

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för tipset! : )

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra tips, Emil!

Tack!

Här går det att se regionfördelning etc. Det är en nystartad fond.

http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0001C5YO&programid=0000000000

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-05 klockan 12:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.