Tips på fördelning mellan aktier/fonder
Sök:

Tips på fördelning mellan aktier/fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Tips på fördelning mellan aktier/fonder

Är 20 år och lite kluven på hur jag ska fördela min portfölj, om jag ska fokusera främst på \”säkra\” fonder eller på aktier. Har en långsiktig tidshorisont. Har ni några förslag?Tack på förhand!/ Jakob

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En aktiefond är inte något särskilt säkert, även om det är lite säkrare än enskilda aktier. Så både aktier och aktiefonder är investeringar med hög risk.

Om du ska äga aktier eller ej beror till stor del på om du har intresset, eftersom det kräver i alla fall lite mer aktivitet (investera utdelningar, hantera nyemissioner…) än att äga fonder. En fördel med aktier är så klart även att man helt slipper förvaltningsavgift. Med billiga indexfonder (vilket rekommenderas) är dock avgiften vanligtvis låg; 0,1-0,5 %, men även några tiondelar gör skillnad på lång sikt med ränta-på-räntaeffekten.

Ska jag ge något tips så är det att OM du vill syssla med aktier så ska du ändå investera större delen av beloppet i billiga indexfonder. Sedan kan du se om aktierna du väljer ut presterar bättre eller sämre än indexfonderna. Jag tycker även att man bör välja minst 10 olika aktier, med ungefär jämn viktning, för att sprida riskerna.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-07 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.