Tips på hur jag ska fortsätta mitt sparande
Sök:

Tips på hur jag ska fortsätta mitt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Koinberg

ställde för sedan frågan: Tips på hur jag ska fortsätta mitt sparande

Hej!

Jag är 14 år gammal och sparar för närvarande i aktier och fonder med ett totalt sparkapital på cirka 25 000 kr. Jag månadssparar även 500 kr. Hur tycker ni att jag ska fortsätta mitt sparande (jag har för närvarande investerat ungefär 30 i indexfonder 5 i kontanter och resten i aktivt förvaltade fonder och aktier)?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Edit: jag har för närvarande investerat ungefär 30% i indexfonder 5% i kontanter och resten i aktivt förvaltade fonder och aktier

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktivt förvaltade fonder är inget att ha som du nog är bekant med om du är en läsare på bloggen. Så länge du håller dig till indexfonder med låg avgift (>0,4%) kommer det gå bra. Man kan ’leka lite’ genom att max hålla 10% av portföljen i egna projekt, aktiva fonder, m.m. Aktier i Coca-Cola, Netflix, m.m. I ung ålder handlar sparande mer om att få kunskap och utveckla system som man kommer ha nytta av hela tiden. Att du sparar redan nu 500 kr per månad är fantastiskt. Det kan vara 100 kr. Så länge du har systemet igång så när du väl har en utbildning och jobb eller eget företag så kommer det fortsätta vidare, snabbare, till finansiellt oberoende.

Jag skulle vara lite mer defensiv i din portfölj med mer räntefonder tills du varit med om en börskrasch likt 2008. I alla fall 40%. Ett tips är att köpa AMF Räntefond Mix. Den äger jag och många andra på bloggen. Warren Buffett, en av världens rikaste män, har 40% räntefonder i sin portfölj. Alternativt kan du använda fyra hinkar principen här från bloggen. Där du har 100% aktieindexfond exponering i en hink, t.ex.

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har nyss varit med om börskraschen nu under covid-19 krisen och har lyckats tjäna en del under uppgången igen. Att ha indexfonder och hålla kvar de under en lång tid lönar sig på en längre sikt vill jag minnas. Jag ska lägga till mer i indexfonder och försöka ha 10-15% i aktier och aktivt förvaltade fonder.

  Tack för hjälpen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Koinberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-12 klockan 12:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.