Tips på sparande för nybörjare
Sök:

Tips på sparande för nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Tips på sparande för nybörjare

Hej,

Jag har nyligen börjat sätta av 10 000kr i månaden till ett långsiktigt sparande. Min idé är att fortsätta med detta i 5 år eller tills jag fått ihop ca 500 000SEK. När jag fått ihop ca 500 000SEK tänkte jag använda det för att skaffa mig en ny lägenhet i ett område där jag alltid velat bo.

Kort info om mig. Är 25 år. Har en bostadsrätt. Kan i dagsläget inte spara mer än 10K. Har redan sett över min ekonomi och gjort de åtstramningar som är möjliga. Har nyligen börjat spara och har idag 50 000 på ett vanligt konto hos min bank.

Mina frågor lyder.

Hur gör en person som jag, som har ett konkret mål och vet att jag inte vill röra dessa pengar förrens om 5 år, men då planerar att ta ut allt?

Har ni möjligtvis konkret förslag på vilka fonder jag kan köpa?

Måste det vara flera fonder (Känns mer komplicerat) eller kan man hålla sig till mindre än 5?

Jag hoppas på att kunna köpa fonder och sedan inte behöva aktivt gå in och övervaka dom, utan vill helst att de sköter sig själva och kanske ger avkastning runt 5% år om det är rimligt.Vad hade ni haft för strategi?

Vad gör jag med mina nuvarande 50 000. Ska jag köpa fonder redan nu, eller väntar jag tills jag har 100 000? Hur ska jag tänka?

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har ett ISK-konto som jag har döpt till ’Kortsiktigt – 3-5 år’. Där spara jag 40% AMF Räntefond lång, 0,10% avgift och 60% Länsförsäkringar Global indexnära 0,2% i avgift. Om jag hade varit i din sits hade jag lagt 10’ per månad i en sådan portfölj. De 50’ som du redan har hade jag också lagt in där.

Men, de flesta brukar avråda att lägga pengar i aktier om de ska användas inom 5 år. Du har ett väldigt specifikt mål och det kan vara så att du bara ska lägga dem på sparkonto med ränta.

Om du har bolån på din nuvarande bostadsrätt och vet med dig att du ska byta om ca 5 år kan ett alternativ vara att amortera på det lånet så mycket som möjligt. Du kommer sannolikt inte förlora på det i alla fall.

Jag vet inte om fu blev klokare.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Fredrik,

  Jag tyckte det var ett bra svar. Har också hört att man ”inte ska” lägga pengar i aktier om de ska användas kortsiktigt. Men känns det ändå inte som att det är bättre att försöka få avkastning och tjäna pengar på att investera mina pengar även på tidshorisonten 5 år? Eller vad talar för att jag inte borde göra så?

  Har funderat på att amortera på mitt nuvarande lån också, men i fall jag kan få avkastning på upp mot 5% per år så skulle det ju i dagsläget gynna mig att försöka investera pengarna istället.

  Fler råd mottages gärna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-23 klockan 19:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂