Tips på sparande för nybörjare
Sök:

Tips på sparande för nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Tips på sparande för nybörjare

Hej,Jag har nyligen börjat sätta av 10 000kr i månaden till ett långsiktigt sparande. Min idé är att fortsätta med detta i 5 år eller tills jag fått ihop ca 500 000SEK. När jag fått ihop ca 500 000SEK tänkte jag använda det för att skaffa mig en ny lägenhet i ett område där jag alltid velat bo.Kort info om mig. Är 25 år. Har en bostadsrätt. Kan i dagsläget inte spara mer än 10K. Har redan sett över min ekonomi och gjort de åtstramningar som är möjliga.Mina frågor lyder.Hur gör en person som jag, som har ett konkret mål och vet att jag inte vill röra dessa pengar förrens om 5 år, men då planerar att ta ut allt?Har ni möjligtvis konkret förslag på vilka fonder jag kan köpa?Måste det vara flera fonder (Känns mer komplicerat) eller kan man hålla sig till mindre än 5?Jag hoppas på att kunna köpa fonder och sedan inte behöva aktivt gå in och övervaka dom, utan vill helst att de sköter sig själva och kanske ger avkastning runt 5% år om det är rimligt.Vad hade ni haft för strategi?Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Först och främst: 10 000 i månaden är riktigt bra och mer än de flesta sparar, bra jobbat där!

Jag sparar själv till bostadköp inom ett par år om allt går som det ska. Jag har valt att ha bosparandet helt på ett räntesparkonto med insättningsgaranti, jag har valt Avida Finans där det är rörlig ränta, just nu 0,75%. Även om 5 år kan kännas länge så är det inte så länge i börsens värld, därför passar inte aktiefonder helt som skall vara på längre sikt. Räntefonder i sin tur hade kunnat vara ett alternativ men i nuläget så ger de väldigt lite avkastning, därav mitt val att ha det på sparkontot.

Gällande specifikt 5-års sikt så kan vi kika på de av Portföljerna som skrivs om här på bloggen som tidsmässigt skulle kunna rekommenderas inom din ram.

Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

  Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

  RikaTillsammans-portföljen:

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

  Gällande specifika fonder som rekommenderas så är detta ett inlägg med tips på bra fonder i olika kategorier, fördelningen kan du välja utifrån den profil du tycker att du passar bäst in på tids- och riskmässigt.

  Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

  Med dessa svar hoppas jag att du kan hitta en lösning som du känner dig bekväm men så du kan sova gott om natten och kunna skaffa din bostad när det är dags.

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-23 klockan 18:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.