Tips på sparande
Sök:

Tips på sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Tips på sparande

Hej,

Jag har nyligen sålt min lägenhet och kommer inte att behöva vinstpengarna till att köpa ny bostad de närmaste 2-3 åren. Just nu finns pengarna på Avanzas pluskonton för att jag ska få lite ränta, men funderar på alternativa sparformer som även med denna korta sparhorisont skulle kunna ge lite större utdelning och motverka inflationen.

Ett alternativ jag funderat på är en fondrobot (ex Lysa) där jag kan skapa ett konto med exempelvis 10-15% indexfonder och resten räntefonder. Det här ser jag som den mest bekväma och minst riskfyllda lösningen (bortsett från sparkonto). Frågan är då om jag ska föra över hela summan på en gång eller pytsa ut klumpsummor månadsvis för fånga upp börsens svängningar?

Någon som har tips, idéer, funderingar, dela gärna med er.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jesper!

En sparhorisont på 2-3 år är väldigt kort, rekommenderar sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Men om du vill hansa för lite avkastning så kan du göra en portfölj som följer tumregeln: \”Investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna\”. Så i ditt fall då antingen 20/80 eller 30/70 och sänk med 10% för varje år som går, om du går på denna linjen så hade jag valt högst 20/80.

Eftersom tidshorisonten är så kort så känns det väldig ineffektivt att sprida ut dina inköp under en längre period. Men kanske under någon månad max?

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-01 klockan 14:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.