Tips till en 50årig nybörjare
Sök:

Tips till en 50årig nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christine

ställde för sedan frågan: Tips till en 50årig nybörjare

Som lärare kan jag inte förvänta mig en hög pension och därför, nu att barnen har flyttat ut, kan jag spara lite högre summor per månad. Några sparande tips annars för en okunnig person i min ålder? Vilken summa är rimligt att spara? Som 50årig är min spontana känsla att Barnportföljen inte riktigt är passande för mig. Vad tycker ni? Angående Rikatillsammans portföjlen undrar jag om avgiften ändras med den sparande summan, t.ex. en viss procent från 100000kr till 500000kr, etc. Tack på förhand för all tips!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har kanske upp emot 50 år kvar att leva och 20 år kvar till pensionen. Enklaste är att låta de pengar du behöver de närmsta 2-3 åren ligga på bankkontot med lite ränta och ös in resten i den billigaste bredaste globalfonden du hittar, sen om du vill kan du gå vidare därifrån.

Vår allas favoritfond AP7 ligger 100% aktier till 55 års ålder, sen viktar man över 3-4% per år till räntefond.

Är du intresserad så hittar du en tabell här på sidan 4.

Klicka för att komma åt Informationsbroschyr-AP7.pdf

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Christine!

Håller med Karl, du har ett bra tag kvar till pension och sedan ska du också vara pensionär ett bra tag.
Så i din pensionsportfölj bör du ta fortfarande hög risk för att maximera avkastningen, detta är då ännu viktigare om du anser att du inte kommer få en så bra pension.

Du kan lägga upp det i två portföljer, en som du planerar att börja använda vi pension och en som du verkligen vill fortsätta växa efter pensionen.
I den förstnämnda kan du då t.ex utgå ifrån att för varje år du kan avvara pengarna så bör 10% vara i aktiefonder, eftersom det är mellan 15-20 år kvar så börjar du med 100% aktiefonder. Sedan när det börjar gå under 10 år kvar, så sänker du risken med 10% för varje år.
Men kanske inte ha mindre än 20-30% aktiefonder, eftersom du inte ska ta ut allt direkt.

Sedan den andra portföljen fortsätter du att ha 100% aktiefonder tills du blir pensionär och börjar då sänka risken med 10% per år som går, så 10 år in i pensionen är du nere på 10% aktiefonder.

Detta är då ett förslag på hur du skulle kunna lägga upp ditt sparande!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ställer mig på den mer konservativa sidan och säger 80% globalfond (t.ex. Avanza Global) och 20% Spiltan Högräntefond. Det är klokt att åtminstone ha lite fast inkomst i medelåldern eftersom börssvängningarna inte blir lika kraftiga då.

En 100% aktieportfölj dubblas ungefär var tionde år. Använd det som tumregel när du planerar ditt sparande!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Varför tycker du att man ska ha räntefonder i den jättelånga portföljen?
  Man kan lika gärna ha dessa i t.ex mellanriskportföljen, är det mest mental placering du tänker på för att man inte ska agera dumt vid eventuella fall?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Christine!

Jag är också lärare och i nästan samma ålder.

Spara 10% av din nettoinkomst och sätt in pengarna på ett sk ISK (investeringssparkonto) på t ex Avanza. Månadsspara så att pengarna dras samma dag som lönen så att du inte ”ser” dessa pengar. Välj en billig och bred globalfond t ex Avanza global (billigast just nu) eller låt t ex en sparrobot som Lysa.se ta hand om det hela (då kan du också välja fördelning aktier/ränt på samma ISK utan strul med beskattning). När du gjort detta kan du göra annat än att oroa dig för pensionen:)

Om du vill göra skillnad i din tjänstepension så är det också ett tips. Jag har utan att raketforska i ämnet lyckats att bättra på avkastningen med ca 300000:- när jag fyller 65 till skillnad från de entrélösningar som vanligtvis erbjuds.

Kolla t ex in detta: http://www.smaspararguiden.se/pensionsskolan/pensionsskolan-del-4-tjanstepension/

Vänliga hälsningar //Tomas

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Instämmer! Det finns många kloka råd på Småspararguiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 13:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.