Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej,

Jag har en fråga gällande tjänstepensionen och uppmärksammade mina föräldrar om traditionell försäkring som de har, och de har inte tänkt på att det finns fondförsäkring. De är 54 år nu, är för sent att byta till fondförsäkring och ska de dela upp innehavet med räntor eller ha rena aktiefonder?

Tacksam för svar.

Hälsningar Ida.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intresserad av svaret på denna. Visste inte att man kunde påverka tjänstepensionen. PPM ja, men tjänstepensionen hade jag inte ens tänkt på :) Hur har ni andra tänkt kring det?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har kämpat på och bytt alla tjänstepensioner jag kunnat flytta till bl a Länsförsäkringar, Danske bank. Spp m fl.
  Jag har valt billiga, breda passiva globala indexfonder och förväntad avkastning är långt större än det förval som oftast finns och innehåller för stor del räntor för att kunna ge mest ”pang för pengarna”.

  Byt, men var medveten om att det är inte gjort i en handvändning…!
  //Tomas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade bytt den del som går att byta till en fondförsäkring. Många kollektivavtalade tjänstepensionslösningar är byggda så att man inte får välja 100% fondförsäkring, utan max 50%. Så fungerar det i ITP1/2 bl.a.

Jag har ITP2 med ITPK och har satt den del som INTE MÅSTE placeras traditionellt i en fondförsäkring hos SPP och 100% i SPP Aktiefond Global.

Jag vill påstå att det finns anledning att sätta sin valbara del i en fondförsäkring även om man har ca 10 år kvar. Man skulle kunna resonera kring att vikta in ränte- eller obligationsfonder om några år när man närmar sig 65, men det får nästan var och en avgöra själv. För nu skulle 100% vara globala indexaktiefonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kan bara hålla med, byt till t ex Spp eller liknande, ditt kollektivavtal avgör vart dina pengar kan hamna. Välj t ex SPP Aktiefond Global…billig, bred och passiv indexfond. Bara för att man närmar sig eller fyllt 65 så betyder det inte att fördelningen aktier/räntor bara blir räntor, man ska ju leva ett tag till. Man kan räkna lite på totalen i sin ekonomi och sen bestämma risk/avkastningsmöjligheter, just nu så skulle jag kanske lagt mig på en 50/50 fördelning vid 65, men jag hinner ändra mig många gånger tills att jag blir i den åldern:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-10 klockan 11:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.