Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej,

Har idag AMF Fondförsäkring (KAP-KL AKAP-KL) för min tjänstepension.

Gjorde precis en förfrågan via Valcentralen för att se vilka bolag jag kan byta till.

Kan välja på nedanstående.

 • Alecta
 • AMF Fondförsäkring
 • AMF Livförsäkring
 • Danica Fondförsäkring
 • Folksam LO Fond
 • Fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv
 • Handelsbanken Liv Fondförsäkring
 • KPA Pensionsförsäkring (Fond)
 • KPA Pensionsförsäkring (Trad)
 • Nordea Fondförsäkring
 • Skandia Liv
 • Swedbank Försäkring AB (Fond)
 • Svenska Lärarfonder AB

Vilken av dessa skulle ni välja och varför?

Tack på förhand!

/Mikael

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ditt första val är mellan traditionell eller fondlösning. Jag tror själv att en egen aktiv investering med en global indexfond som bas är mer effektiv lösning än en traditionell mer defensiv ”black-box”, så mitt val är fondlösning till att börja med. Jag kollar sedan vilka alternativ de olika fondbolagen har och väljer den med bredast och billigast global indexfond. Det i mitt tycke bästa och billigaste utbudet i KAP-KL är AMF fond eller Danica fond. Kolla bankernas hemsidor efter deras fondutbud inom just KAP-KL och jämför själv vilket som känns bäst. Mitt eget val blev Danica fond och en kombination av deras egen globala indexfond och Pictet tillväxtmarknadsfond.

Man behöver väga in hur långt man har kvar tills man ska börja ta ut pensionen också, är det mindre än 10 år så tycker jag det kan finnas viss anledning att stanna kvar i en traditionell lösning. Kolla gärna vad http://www.smaspararguiden.se säger runt val av tjänstepension. De har en bra och tydlig filosofi.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar!

Det är fondförsäkring jag vill köra på.

Tyckte det var svårt att hitta alla bolags utbud, avgifter etc via deras hemsidor men hittade nu väldigt bra info på valcentralen.se.

Landar i att jag behåller AMF – lägst rörlig avgift i procent av kapitalet + låga avgifter på fonderna.

 

Håller även på att hjälpa min mor med pensionen. Hon tjänar ganska bra, närmare 50 tkr/mån så hon ska börja löneväxla. Hon är idag 55 år så det är ju 10 år kvar till pension för hennes del. Just nu har hon fondförsäkring via Folksam och någon generationsfond som ändrar risken efter tid. Jag är dock inte överförtjust i Folksam och funderar på att ändra bolag.

Via hennes jobb har de tillgång till Lifeplan så jag tänkte först avvakta och se vad deras tjänst tipsar om.

Men det är kanske ganska bra att ligga i någon form av generationsfond när det bara är 10 år kvar + att hon själv inte är jätteinsatt.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-08 klockan 08:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.