Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej,

Jag är 28 år och har sedan några år tillbaka börjat kolla över min ekonomi ordentligt. Är inne på Fora och Collectum nu för att kolla över min tjänstepension och ser att jag har traditionell försäkring. Borde man byta till fondförsäkring nu när man ändå är såpass ung och har många år kvar att jobba? Har läst lite om det och tycker inte att de traditionella försäkringarna verkar något vidare, men är osäker på om man borde byta…

Hoppas någon här inne kan hjälpa mig bli lite klokare och ta bra beslut.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tillägg till ovan.

På Collectum måste 50% placeras i traditionell försäkring, resterande 50% kan man välja att placera i fondförsäkringar. Ska jag välja Alecta (traditionell) för första halvan och SPP (fondförsäkring) för andra halvan?

På Fora kan jag välja själv för hela beloppet. Dessa olika förvaltare finns när det gäller fondförsäkring:
AMF
Danica pension
Folksam LO pension
Handelsbanken liv
Länsförsäkringar fondliv
Movestic liv & pension
Nordea liv & pension
SEB
SPP pension & försäkring AB
Swedbank försäkring

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har Collectum/ITP1 och följde det som Småspararguiden skrev i höstas:

Vad skall jag välja inom ITP (ITP1 och ITP2)?

Det korta svaret:

 • 50% traditionell försäkring, Alecta
 • 50% fondförsäkring, SPP
 • När fondförsökringen kommit igång, logga in på spp.se och byt till SPP Aktiefond Global

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det lika enkelt att byta på SPP som när man köper en fond på Avanza?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  Ja, det är enkelt. Man loggar in med BankID, går in på ”Min tjänstepension”, letar upp knappen ”Byt fonder” inne på översikten och får sedan välja vilka man vill ha och vilken fördelning. Sajten är mobilanpassad. Det finns 15 aktiefonder och två räntefonder att välja mellan. Ungefär hälften är indexfonder och alla har rabatterad förvaltningsavgift.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Tack, Emil. Behöver jag göra något mer när det närmar sig pensionen? Är ju många år tills dess men kan vara bra att ha i åtanke tänker jag. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 4. Vit pil

  En fråga till, antar att jag ska välja ”flytta intjänade pengar”? Så att hela beloppet flyttas och därefter även nya insättningar?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-20 klockan 08:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.