Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Jag bytte till fondförsäkring och har valt dessa fonder

SPP Global Solutions A 75%

Swedbank Robur Sverige Mega 15%

Pictet Japan Index IS EUR 5%

Pictet USA Index IS USD 5%

Synpunkter? Är jag rätt ute.

Är 47 år gammal.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du skriver inte vilket pensionsbolag eller vilka plattform du kan handla från. I många fall är man väldigt styrd av utbudet som erbjuds och kan inte välja exakt det man önskar. Utifrån Pictet-fonderna lutar jag åt att det gäller Danica Pension, även om det är svårt att ringa in avtal.

Du har valt 15% och 85% global. Det känns som en bra utgångspunkt. Jag har kanske ökat Sverigedelen något, till 20-25%. När det kommer till fondvalen hade jag sorterat utbudet på avgift och valt de billiga indexfonder om det finns. Danske Invest Global Index SI (om vi utgår från att det är Danica som du kan välja från) ser t.ex. ut att ha en avgift som är hälften så stor som SPP Global Solutions A. Här ska det tilläggas att Danske Invest har dubbelt så mycket USA i fonden, jämfört med SPP.
Personligen har jag svårt för pottar på 5%; jag känner att det kostar mycket mental kapacitet för det bidrag det ger.

I stora drag ser du ut att ligga rätt. Med många år kvar till pension känns 100% aktier som en schysst exponering.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Japp Danica. Jag tyckte jag tog det billigaste, men ska kolla upp det. Tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Camilla Timén

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-04 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.