Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik R. Pettersson

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej Jan,

Tack för en fantastisk blogg – ni är underbara att följa!

 

Jag har en fråga angående tjänstepension.. Jag är en 30-årig egenföretagare och sparar ca 2.500 kr/mån i tjänstepension och har gjort detta i ca 7 år löpande via LF. Fonderna som min rådgivare föreslagit är bl.a. en hedgefond och två aktivt förvaltade fonder, alla med avgift på över 1,3%. På mina 7 års sparande har jag skrapat ihop ca 120.000 kr och med ett minus på ca 2.000 kr, vilket låter riktigt dåligt i min värld. Enligt er så ska man undvika fonder med dyra avgifter och min fråga är därför kan om jag själv välja vilka fonder jag vill ha i min tjänstepensions-portfölj eller finns där begränsningar som med den vanliga pensionen? Funderar på ett upplägg likt er Globala barn portfölj som jag har som privat sparande.

Tack på förhand för ert svar!

// Erik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Som du säger så är det inte ett bra resultat du fått i din tjänstepension, resultatet rättfärdigar verkligen inte de höga avgifterna. Det låter helt klart som att du skulle tjäna på att byta fonder! Det kan vara olika mellan olika banker gällande tjänstepension men eftersom du är egenföretagare och har gjort det aktiva valet att ha en tjänstepension bör det inte vara några konstigheter att byta fördelning där. Hör av dig till LF och säg att du vill byta fonder. LF har faktiskt själva billiga indexfonder till exempel som rekommenderats av RikaTillsammans flera gånger.

 

Lycka till!

 

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-02 klockan 14:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.