Tjänstepension - 50-50: LF Global Index (0,2) & LF Tillväxt Index (0,4)
Sök:

Tjänstepension – 50-50: LF Global Index (0,2) & LF Tillväxt Index (0,4)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Tjänstepension – 50-50: LF Global Index (0,2) & LF Tillväxt Index (0,4)

Kan tillägga att jag är 33 (har jobbat utomlands 26-32 i Norge och Tyskland) så detta är min första besparing i tjänstepension. Vi hade några stycken att välja på men mitt val föll på Länsförsäkringar då deras Global Index och Tillväxt Index verkade rekommenderas ofta (samt att dessa har låga avgifter, 50-50 blir det 0,3).

Nu är min fråga om det är smart att lägga 50-50 eller om jag borde sprida på mera? Jag tänker lite på vad som sagts om 10% räntefonder eller 5% guld. Tänker på att de själva följer ”globala barn fonden” för sina tjänstepensioner med 60% global, 20% Sverige, 10% tillväxt/Asien & 10% ränta). Eller om man kan resonera att det är på så lång sikt att jag kan gå över till detta vid ca 50 års ålder? Jag kan också tänka mig att man kanske ska använda mer än 2 fonder?

(Kan även tillägga att på PPM har jag stuckit ut hakan mer och tagit 5 tillväxt fonder med 0,19 – 0,39 då dessa är kraftigt rabatterade: LF Tillväxt Aktiv, LF Tillväxt Index, SEB Emerging Markets, HB Tillväxt A1, Nordea Tillväxt)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Magnus,

Givetvis är det personligt men jag kan tycka att din portfölj är för överviktad mot tillväxtmarknaden nu. 10-20% passar bättre om man försöker få en bra riskspridning. Och som du skrev själv brukar det vara rekommendationen. Visst kan det vara så att du tror verkligen mycket på tillväxtmarknaden långsiktigt och då är att medvetet val… men det ska inte vara avgifter som styr för mycket anser jag.

Jag har också min tjänstepension hos LF och valde följande fördelning:

70% LF Global Indexnära
20% LF Tillväxtmarknad Indexnära
10% LF Fastighetsfond

Jag tänkte (precis som du) att ta lite fördel med rabatterade avgifter, framförallt på fastighetsfonden. Den går ner från 1,4 till 0,7% avgift. Det är ändå rätt mycket avgift men på så viss lyckas jag lägga till fastigheter i hela mitt sparande(pension, privat och annat) för ett ”bra” pris.

Räntefonder tycker jag inte att jag behöver ha där. Det handlar om pensionssparande, det finns många, många år kvar och då funkar det bra med 100% aktier än så länge. När pensionsåldern börjar närma sig (och det finns 10 år kvar) då kommer jag fundera på att introducera räntefonder i min portfölj. Jag kan tycka att samma resonemang gäller för dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    … och när det gäller din blandpott av tillväxtmarknadsfonder i PPM undrar jag vad det ger. Det måste finnas hemskt mycket överlapp mellan fonderna som du har valt. Och då är det bara avgifter, aktivt/passivt och förvaltarna som gör skillnad. Egentligen finns det ingen anledning att inte välja endast den fonden som är billigast och täcker vad du är efter. Förmodligen räcker det bra och väl med endast LF Tillväxtmarknad Indexnära där också… och inte som 50% av din portfölj men typ 10-25% högst.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-15 klockan 21:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.