Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Wagner

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej!Jag har en fråga angående placering av tjänstepension. Jag tillhör själv KAP-KL och har valt en fondförsäkring med Swedbank som försäkringsbolag. Däremot har jag inte gjort ngt aktivt val hos dem och därför hamnat i en entréfond: Swedbank generation KAP-KL.Är det ngn som har några råd att ge angående val av försäkringsbolag förbuden som har mitt avtal? Jag har sett över valbara bolag via pensionsvalet (ex danica, SEB mfl), men är okunnig med avseende på avgifter och bästa fondutbud.Tacksam för hjälp och rådMed vänliga hälsningarMikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mikael

Jag tog en kik på Swedbanks hemsida där det stod att den pensionsfond du nämner har en förvaltningsavgift på 0,3% och en fast avgift på 65 kr per år. Det låter inte alls dumt. Fonden justerar även risken efter att man fyllt 55 år vilket påminner om AP7 – enligt Jan den bästa pensionsfonden – så den verkar spontant väl utformad för ett pensionssparande.

Swedbank bör ha en lista på de fonder som går att välja till sin tjänstepension där man kan jämföra förvaltningsavgifter och andra parametrar men i och med att du redan har relativt låg förvaltningsavgift på din nuvarande fond så är det ingen brådska.

Jämförelsevis så tilldelades jag av min bank (SEB) per automatik en pensionsfond där förvaltningsavgiften låg på hela 1,25%. När jag väl blev insatt (tack vare rikatillsammans) så valde jag en annan fond ur deras utbud där förvaltningsavgiften låg på 0,4% som dessutom är etisk.

Lycka till med pensionssparandet!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-09 klockan 16:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.