Tjänstepension
Sök:

Tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Tjänstepension

Hej Jag har tjänstepension genom mitt jobb och där erbjuds vi även ekonomisk rådgivning av Max Mathiessen.Här blev jag då rådd att flytta min tjänstepension till Movestic och har nu en portfölj med 100% aktiefonder.Är det bättre att jag själv förvaltar dessa i en 90/10 portfölj med indexfonder och räntor?Nu är det aktivt förvaltade fonder och utvecklingen är inte alls i linje med index. /Känner mig lurad 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag förstår att du känner dig lurad. Jag förmodar att du inte har en kollektivavtald tjänstepension och blivit erbjuden en så kallad tiotaggarlösning, utan det är en tjänstepension som din arbetsgivare handlat upp med Max M.

Svårt att säga om du blivit lurad, men jag har inga höga tankar om Max M. Har haft med dem att göra sedan 2003.

Vilka förvaltare kan du välja mellan? Vad hade du innan?

Tänk på att det finns oftast en grundkostnad för tjänstepensionen oavsett vilken fond du har. Det brukar vara en fast kostnad plus en rörlig. Hos Avanza är det gratis, men de ingår med största sannolikhet inte som val eftersom de inte betalar kick-back till Max M för nya kunder.

Om du inte givit Max M en förvaltarfullmakt så bör du kunna logga in själv och byta fond. Annars måste du be Max M göra det. Jag ser att Movestic har SEB Etisk Global Indexfond (för övrigt den enda globala indexfond de erbjuder) och den är inte dålig. Avgiften ligger på ca 0,40% och är ett fullgott alternativ till t.ex. Länsförsäkringar global Indexnära. Har gett 114% senaste 5 åren.

Hur långt har du kvar till pension? Jag skulle köra 100% aktiefonder tills jag blir ca 55-56 år. Efter det skulle jag börja växla in lite räntepapper.

Jan håller inte med. Han har alltid minst 10% räntepapper. Du måste göra valet. Jag tänker på min tjänstepension som PPM där jag har AP7 Såfa som är 100% aktier fram till 56 år då den tar in 3% ränta.

Blev du klokare?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Jo jag blev lite klokare. Jag har idag en 10 taggar lösning genom kollektivavtalet på mitt företag. Man blir lite paranoid och tror att alla har en dold agenda. Jag läste bl a att Movestic har givit kickback till aktörer som ser till att sparare flyttar över tjänstepensionen dit, vilket känns sådär.
  /Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-16 klockan 14:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.