Tjänstepension (AKAP-KL): AMF Aktiefond Global (aktiv) eller LF Global Indexnära (passiv)?
Sök:

Tjänstepension (AKAP-KL): AMF Aktiefond Global (aktiv) eller LF Global Indexnära (passiv)?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nikolas

ställde för sedan frågan: Tjänstepension (AKAP-KL): AMF Aktiefond Global (aktiv) eller LF Global Indexnära (passiv)?

Hej!

Jag håller på att välja fondbolag och valet står mellan AMF eller Länsförsäkringar (andra alternativ är väsentligen ointressanta). Tänker placera 100% i aktier och är mest intresserad av en globalfond (eventuellt + tillväxt).

Jag undrar vilka synpunkter ni har och hur ni hade valt.

Jag vet att det finns många fördelar med passiva indexfonder men just att de brukar ha lägre avgifter stämmer inte i det här fallet. AMF Aktiefond Global är en aktivt förvaltad globalfond men avgiften inom AKAP-KL är endast 0,2%. Jag gillar att fondens egna jämförelseindex är MSCI ACWI ESG Leaders. Tycker om att man redan från början inkluderar tillväxtmarknader.

Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,2%) är en klassisk passiv indexfond som är välkänd på rikatillsammans. Om jag hamnar hos LF planerar jag kombinera fonden med Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (avgift 0,4%) och eventuell några få procent Sverige indexnära och svenska småbolag. Den totala avgifter kommer således ligga marginellt över 0,2%.

Alla synpunkter och ideer är välkomna!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kände såklart till artikeln men undrar om det fortfarande stämmer. Artikeln skrevs 2019 när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var valbar för bl.a. AKAP-KL/SAF-LO. Sedan början av 2020 är Länsförsäkringar dock återigen ett alternativ.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nikolas
 2. Vit pil

  Känner såklart till artikeln men undrar om det fortfarande gäller. Artikeln skrevs 2019 när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var valbar inom bl.a. AKAP-KL/SAF-LO. Sedan början av 2020 är LF dock återigen ett alternativ. Vet inte om man fortfarande kan vara så bestämd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nikolas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den aktiva fonden kommer prestera sämre med störst sannolikhet. Fortsätt med Index. SPP Global följer ACWI men det är högre avgift än LF Global. Du får stor diversifiering endast med LF Global, 88% av marknaden. (saknas 12% från tillväxtmarknader).

Konstigt att småspararguiden rekommenderar aktiv fond med 130 företag mot ca 1610. Diversifiering är en gratislunch.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  SPP Aktiefond Global är tyvärr inte valbar för AKAP-KL. Tycker att den låter spännande men du har rätt, avgiften är högre.

  Patrick från Småspararguiden skriver i kommentarerna:
  ”Fonden förvaltas aktivt till skillnad mot t.ex. LF som slaviskt följer MSCI World. Skillnaden mellan 1500 innehav och 130 låter hög men eftersom innehaven är mycket starkt korrelerade kommer det knappt vara någon skillnad i avkastning. Och skulle det vara det beror det sannolikt mest på slumpen. Vi har inga problem med aktiv förvaltning så länge den är seriös och billig. AMF:s globala aktiefond förvaltas seriöst och är just billigaste valet för många avtal.”

  Det som är viktigt är att komma ihåg att deras artikel skrevs när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var ett valbart alternativ. Nu är Länsförsäkringars fondförsäkring dock valbar och avgiften för globalfonden ligger på 0,2%.

  AMF Aktiefond har presterat väldigt bra under coronakrisen och jag märker att det kanske påverkar mitt beslut. Känner mig ganska osäker.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nikolas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Amf är ett kanonbra alternativ. Bytte själv från LF indexglobalfond till Amf global efter denna artikel. Den slår indexfonderna alla dar i veckan och absolut på många års jämförelse. Avgift är inte allt när avkastningen är högre på AMF än på globalindexfonderna. 0.2 högre i avgift har man igen med råge sett till avkastningen över tid.

https://www.morningstar.se/se/news/199215/de-6-bästa-globalfonderna.aspx

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det kvittar vilken du väljer. Kommer bli bra långsiktigt. Lycka till.
  Mvh.jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-15 klockan 14:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂