Tjänstepension-bör jag byta fonder?
Sök:

Tjänstepension-bör jag byta fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magdalena

ställde för sedan frågan: Tjänstepension-bör jag byta fonder?

Jag jobbar på en av storbankerna och således placeras min tjänstepension i bankens egna blandfonder. Enligt Opti är förvaltningsavgiften för fonderna medelhög 1,40% och Opti ger förlag på liknande fonder med lägre avgifter. Mina nuvarande fonder har dock 5 stjärnor på morningstar, vilket gör att jag tvekar lite med att byta trots den relativt höga förvaltningsavgiften. Tar gärna emot tips om hur jag ska resonerar kring detta?!

Jag löneväxlar även, så känns surt om den extra avsättning som jag gör ska ätas upp av avgifter.

Mvh,
Magdalena

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Betygssättningen hos Morningstar kan vara lite förrädisk om man som konsument tror att man utifrån betygen ska välja fonder. Bara för att en fond har fått höga betyg betyder den inte att den kommer att passa dig. Det är ju många faktorer som spelar in. Fonden kanske har fått högt betyg i jämförelse med andra fonder i samma kategori och då behöver det i sig inte betyda att fonden är bra; bara att den är bäst inom sin (dåliga) fondkategori.

Morningstar har ett verktyg där du kan jämföra flera fonder ur samma kategori och du kan få veta om fonden du sparar i är ”bäst”.

Fonden du sparar i är säkert en blandfond med räntor och aktiefonder? = dvs höga avgifter och medioker avkastning? En liknande upplägg kan du lätt skapa själv genom att blanda billiga räntefonder och billiga aktiefonder. Blandar du fonderna själv kan du komma undan med ca 0,3% i avgifter dvs mer än 4 ggr billigare än storbanksfonden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-21 klockan 19:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.