Tjänstepension collectum, AMF & SPP
Sök:

Tjänstepension collectum, AMF & SPP

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Tjänstepension collectum, AMF & SPP

Hej jag har sedan innan valt AMF i collectum och har mesta pengarna där, men sedan 1 år tillbaka kör jag på SPP då jag anser att de är bättre. Jag är rätt ung, 29 år, så det handlar inte om massor med pengar. Men jag funderar på att flytta pengarna från AMF till SPP, det tar 2-4 månader och kostar 400 kr. Är det värt det?

 

Hur skulle ni gjort?

Jag vet egentligen inte om SPP är så mycket bättre, men det känns så. AMF ligger runt 30-35% mot Sverige medan SPP ligger egentligen ingenting alls i deras globala aktiefond.

Samtidigt har jag hos AMF inte några räntefonder alls, medan SPP har valt att jag ska ligga på 25 procent.

Det går ju att köpa vad man vill antar jag, men man vill ju gärna ha någon av deras ”portföljer” som säljer av och ökar räntefonderna när man börjar närma sig pensionen…

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Om det är värt att flytta eller inte är upp till dig, är 400 en stor del av tjänstepensionen är det kanske inte värt det men om det inte är en så stor del kan det vara mycket skönt att ha det samlat och i en fördelning man är bekväm med. Att det är hög andel Sverige i lösningarna är ganska standard här och även något många väljer aktivt, eftersom det är i svenska kronan vi får lön och spenderar pengarna. Att ha största delen i globalt är ett klokt val, ger en stor spridning.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade fel, SPP har inte 25% ränta, utan 25% aktiefond Sverige

Jag är lite allergisk mot att ligga så högt på Sverige men det verkar vara genomgående i de flesta färdiga lösningar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Jag har själv gjort val via Collectum, men jag ligger i ITP2 (du ligger i ITP1). Min fru ligger dock i ITP1 och vi har gjort likadana val.

Den del som du INTE kan lägga i fondförsäkring, utan måste ha i traditionell förvaltning, tycker jag att du ska lägga till 100% hos Alecta. De har låga avgifter och bra historisk avkastning.

Den del som du KAN lägga hos annan tycker jag du ska lägga 100% hos SPP. De har endast 0,18% i avgift på sin globala aktiefond och du ska inte ha några räntor. När du gjort flytten från AMF så gör du enkelt ett fondbyte från deras entrélösning och lägger allt i deras SPP Aktiefond Global. Den har bra spridning och nästan 2000 bolag över hela världen. 1% i Sverige.

Du har då gjort vad du kan för att få så bra avkastning som möjligt till så låg kostnad som möjligt.

Jag hade absolut gjort flytten från AMF till SPP. SPP har också andra bra och billiga fonder, både aktiva och index.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-02 klockan 09:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.