Tjänstepension hos Länsförsäkringar
Sök:

Tjänstepension hos Länsförsäkringar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Tjänstepension hos Länsförsäkringar

Hej,

Jag har min nuvarande tjänstepension hos Länsförsäkringar, och har valt att placera allt i LF Global Indexnära.

För att få lite bättre spridning hade jag tänkt att ändra till RTs ”referensportfölj” enligt nedan

  • 62.5 % – Globala aktier / Länsförsäkringar Global Indexnära
  • 12.5 % – Asien & Tillväxtmarknadsaktier / Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
  • 10 % – Globala småbolag / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  • 10 % – Svenska aktier (alla) / SEB Sverige Indexfond
  • 5 % – Svenska aktier (investmentbolag) / Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Men, de tre sista fonderna finns inte att välja hos Länsförsäkringar (i alla fall inte när det kommer till tjänstepension). Så min fråga är om det finns några andra fonder jag kan välja istället som är likvärdiga de i listan ovan?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Adam,

Själv har jag ett PA16-avtal för en av mina tjänstepensioner och den ligger också förvaltad hos Länsförsäkringar. Jag vet inte vilket avtal gäller för dig och om utbudet för dig skiljer sig mycket från det som jag får.

Jag kollade lite genom utbudet och det är tyvärr väldigt glest på Globala Småbolag och Investmentbolag. Däremot finns det ett alternativ för Sverigefonden som inte är lika bra som SEBs fond men kanske ändå rätt okej pga av låga förvaltningsavgifter. LFs egen sverige index fond.

Delen som du hade tänkt satsa på småbolag skulle jag i så fall satsa på LG Global Indexnära istället. Och om du vill ha Sverige i ditt portfölj så skulle du kunna ersätta både SEB och Spiltanfonden med Länsförsäkringars egen fond LF Sverige Indexnära och når upp till 15% där.

Då blir det något som sådant:

72,5% – LF Global Indexnära

12,5% – LF Tillväxtmarknad Indexnära

15,0 % – LF Sverige Indexnära

PS: själv har jag faktiskt LF Fastighetsfond i min tjänstepension. Lite av en konstig fond i en pensionslösning men eftersom det bara är en del av hela min pension och den där fonden får extra rabatt på förvaltningsavgift (0,7% isf 1,4%) tyckte jag ändå att den var värt att chansa på.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 12:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.