Tjänstepension: hur fördelas arvsvinster/riskpremie?
Sök:

Tjänstepension: hur fördelas arvsvinster/riskpremie?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dave

ställde för sedan frågan: Tjänstepension: hur fördelas arvsvinster/riskpremie?

Hej,

Kanske en löjlig fråga, men när jag kollar på alla tjänstepensions sidor så hittar jag ingen info om det och är lite nyfiken hur det fungerar. Om man inte har återbetalningsskydd i tjänstepensionen så får man ju tillskott av andra i samma ålder som inte haft lika tur(tyvärr gått bort) och gjort samma val.

Nu till min fråga om dessa pengar delas lika över hela bordet så borde man ju således tjäna en rätt grov hacka på att ha så många tjänstepensioner som möjligt(många olika ställen) med ett löjligt litet belopp, eller hur? Alternativet är ju väldigt osvenskt, dvs den som redan har mycket i tjänstepension får ännu mer. Kanske just därför man inte hittar denna info. I all rimlighet borde det ju i någon form fungera som det sistnämnda.

mvh Dave

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag har två tjänstepensioner från två arbetsgivare, men båda är investerade i "samma lösning" i samma institut (om än att de ligger på olika konton och redovisas separat). Jag kan konstatera att arvsvinsten är proportionell med mängden insatt kapital i försäkringen, snarare än lika mycket per försäkring. Det tycks alltså vara alternativ två ovan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-28 klockan 11:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.