Tjänstepension ITP
Sök:

Tjänstepension ITP

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Tjänstepension ITP

Hej,

ställde min fråga för någon vecka sedan på communitysidan för Patreon, men insåg att det kanske är fler som läser här så provar här också;

En tjänstepensionsfråga. Har senaste veckorna försökt plöja igen det mesta här på bloggen, podden mm, eftersom jag håller på att försöka skaffa mig bättre koll på min ekonomi och ändra en del beteenden. När det gäller PPM:en så tror jag att jag har fått lite koll, och detta har lett till att jag bytt tillbaka till Ap7 Såfa. (Hade iofs haft en stor del i Ap7 aktie eller vad den heter, men de andra två jag hade valt tidigare har jag ingen aning om varför jag valt…) Men – jag har kört fast när det gäller tjänstepensionen. Hittills har jag uppfattat det som att titta på generella tips i de andra långsiktiga portföljerna. Problemet är att man ju har ett begränsat urval. Jag har ITP2, och så är det ett gäng på typ 5-6 traditionella försäkringar ellee 5-6 fondförsäkringar man kan välja på. Just nu hade jag tydligen Alecta vilket är ickevalsalternativet. Så jag tror att jag aldrig har valt. Trots ett antal timmar spenderade idag på detta är jag nästan lika ovetande som innan om vad jag borde välja. Så tips eller gärna ordentlig genomgång om det skulle finnas tid till det i någon podd/artikel längre fram, gällande de alternativ som finns att välja på för alla som har tjänstepensionen via ITP (collectum), hade vart guld värt.

Tills vidare gör jag inga ändringar, Väntar tills jag fattar varför jag gör dom :)) Med vänlig hälsning, malin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag är i liknande situation som Malin. Jag har haft ett antal jobb som resulterat till att jag har 5 olika pengapottar hos olika förvaltare (KPA Pension, Kyrkans pensionskassa, Kåpan Pensioner, SEB och SPV).

Hur ska jag tänka? Lönar det sig att lägga ner tid på att välja och tänka som jag gör i mitt privata pensionssparande med fördelning av aktiefonder och räntefonder (som jag förövrigt har fått  mycket stor hjälp av den här hemsidan, tack!)? Eller ska summan som jag har intjänat i de respektive pottarna få avgöra hur mycket tid jag lägger ner? Vad är viktigast att tänka på?

Vänliga hälsningar Therese

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-29 klockan 22:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.