Tjänstepension och börsnedgång
Sök:

Tjänstepension och börsnedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Wagner

ställde för sedan frågan: Tjänstepension och börsnedgång

Hej!

För ett tag sedan valde jag att, utifrån mitt kollektivavtals ramar (kap-kl), omplacera min tjänstepension från Swedbank till Danica Pension för att investera intjänade pengar i Danske invest globala indexfond pga låg avgift. Jag har med andra ord 100% i just den fonden.

Nu när börsen tillfälligt svajar är jag dock fundersam på om detta är en för hög risk. Hur tänker ni?

Min ursprungliga tanke var dock att en globalfond i sig utgör en stor riskspridning och samtidigt har jag dålig koll på Danicas utbud i övrigt. Jag är i dagsläget 37 år, så jag antar att tidshorisonten för dessa pengar är 25-30 år.

//Mikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din tidshorisont är så pass lång (10+ år) att det förväntas gå upp igen. För att få avkastning måste man ta risker, och risket innebär att det kan gå dåligt. Om du sänker risken så minskar du även chansen att kunna få avkastning på pengarna.

Det går inte att titta på aktiemarknaden på så kort sikt som ett par månader. Ingen kan förutsäga aktier på kort sikt, det är visat vetenskapligt och den insikten har lett till nobelpris i ekonomi. Aktier är det som brukar ge bäst avkastning på lång sikt så det är bäst att ligga kvar på börsen i en riktigt bred fond till så låg avgift som möjligt. Precis som du gör.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-21 klockan 06:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.