Tjänstepension och ppm som helhet?
Sök:

Tjänstepension och ppm som helhet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Tjänstepension och ppm som helhet?

Hej Jan! Jag försöker tänka enligt ditt koncept med låga avgifter och indexfonder både i privat sparande och pensionsspar och då menar jag den delen  i tjänstepension och ppm som jag själv väljer. Jag kör en 80/20-fördelning aktiefonder, räntefonder för tillfället. Men istället för att lägga lika mycket räntefonder på båda ställena har jag valt att lägga räntesparandet enbart i tjänstepensionen för att utnyttja den större valfriheten och rabatterade avgifterna i ppm för aktiefonder. Vad tänker du om det? För och nackdelar?

mvh

Björn

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är smart! Nästa steg är att börja fundera på hela sin ekonomi på det sättet, där pensionen också är en del. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Björn!

Hur lång tid har du kvar till pension?

Jag själv har drygt 20 år kvar. I PPM har jag AP7-Såfa som lägger in lite ränta automatiskt när man närmar sig pensionen. I min tjänstepension kör jag breda global indexfonder till 100%. Jag tänker lägga in lite ränta i min tjänstepension precis enligt samma modell som i PPM.

Jag förstår inte varför du i ditt pensionssparande vill ha räntepapper? Det är ju pengar som ska växa så mycket det bara går? Om du är nära pensionen så är det ju en anna sak eftersom man då vill börja säkra upp kapitalet man sparat ihop under alla år.

Du får gärna förklara hur du resonerar. Sen tycker jag det beror på vilken tjänstepension man ligger i. ITP1 eller 2? Har man en möjlighet till tiotaggarlösning? Är det PA16, KAP-KL osv. Ge gärna lite mer info så kanske bilden klarnar även för mig.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Jag har som du ca 25 år kvar. Jag har lagt lite räntor på slutet eftersom jag förväntar mig en nedgång snart i börsen. Jag har KAP-KL och möjlighet till löneväxling ett par tusen i månaden. Placerat hos AMF men funderar på att flytta till avanza för att få lite mer valmöjligheter. Någon som vet om man har samma tillgång till fonder hos avanza när det gäller tjänstepensionen som man har i ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du har 25 år kvar, skippa räntor! Du kommer ändå inte pricka in upp- och nergångar. Att då försöka parera med räntor tror jag är direkt dumt. Följ AP7-såfa när det gäller räntor i fördelning. De börjar runt 57-58 års ålder med att lägga in några procents räntepapper.

Du kan inte välja Avanza som fondförvaltare enligt Valcentralen. Jag tror en fondförsäkring hos AMF kan bli bra beroende på deras skalkostnad. Skalkostnad är vad försäkringen (ja, det är tekniskt sett en försäkring) kostar oavsett valda fonder.

Danica kan också vara ett alternativ då de verkar ha 0 kr i skalavgift. De har en globalfond som följer samma index som LF Global indexnära och Robur Access Global. Den heter Danske Invest Global index SI och kostar 0,22%. https://www.danicapension.se/Fund/Details/1351?fundMenuId=10

Gå igenom de valbara fondförsäkringsbolagen och deras fondutbud för ditt avtalsområde. Ta reda på varje bolags skalkostnad. Leta sedan reda på den billigaste globala indexfonden bland de fonder som de valt för avtalsområdet. Summera avgifterna och välj den som är billigast. Så gjorde jag i mina val för ITP.

Hoppas du hittar en bra slutprodukt.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-18 klockan 21:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.