Tjänstepension omplacering eller inte?
Sök:

Tjänstepension omplacering eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av DiFaMu

ställde för sedan frågan: Tjänstepension omplacering eller inte?

Hej

Jag är ganska ny med det gäller fonder och sånt, förut hade jag bara Avanza Zero men nu har jag börjat sprida mina fonder och när man ser och läser så lär man sig lite mer och mer så undrade hur det såg ut med min tjänstepension som min arbetsgivare betalar och som förvaltas av Folksam. Skulle gärna vilja ha synpunkter av er om ni kanske kan hjälpa mig med dessa.

Catella Småbolagsfond

Folksam LO Sverige

Folksam LO Världen

Nordea-1 Em. Stars Eq. BP SEK

SEB Hållbarhetsfond Globa

lSEB Hållbarhetsfond Sve Index

De har placerat på dessa fonder och undrar hur bra dessa är? Vissa är dyra t.ex. Catella Småbolagsfond har 1,50 i förvaltningsavgift. Min fråga är dessa bra eller ska man kanske placera om själv till de man vill ha?

Tacksam om hjälp

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ingenting som tyder på att dina dyra fonder ska gå bättre än en global indexfond. Den stora majoriteten av aktivt förvaltade fonder går som index eller sämre. Och eftersom det är Folksams egna säljare som har valt ut fonderna åt dig kan du vara säker på att det är en bättre affär för dem än för dig.

Du kan tjäna hundratusentals kronor i lägre avgifter och ränta-på-ränta på det du sparar på avgiften. Det blir stora mängder pengar över åren.

Jag har gjort som de tipsar om på Smaspararguiden.se: flytta allt till den billigaste globala indexfonden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med Emil, om du är ung/halvung så kommer dom där hundratusentals kronorna hamna hos andra än dig. Håll dig till billiga, breda indexfonder och som Emil skriver. Smaspararguiden.se har koll så titta på vad de föreslår just för dig och ditt avtal för tjänstepensionen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 2. Vit pil

  Halvung xD
  Tomas, när blir man halvung? Vill gärna veta om jag börjar närma mig det och inte får kalla mig ung längre! ;)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tack för svaren och informationerna, är 38 så jag kanske är halvung :) Har kollat lite och de har inte mycket att välja så får se vad jag kan hitta. Kommer nog störa igen ifall jag får det svårt.

  Ha det bäst…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  DiFaMu
 4. Vit pil

  @Robin, jag tror att du är halvung:)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 5. Vit pil

  Ahhhh, det skär i hjärtat! ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-31 klockan 20:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂