Tjänstepension PA16, hur ska man tänka?
Sök:

Tjänstepension PA16, hur ska man tänka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Tjänstepension PA16, hur ska man tänka?

Hej!

Först och främst, tack för en kanonbra sida som ger mycket inspiration!

Sitter och ser över min tjänstepension och tänkte se vilka kloka inspel man kan få här.

Jag är 38 år och statligt anställd, pensionsavtal PA16 avdelning 2.

2,5 % av lönen sätts av till en valbar del, 2 % sätts av till en traditionell försäkring hos Kåpan Pensioner och sen finns det även en tredje, förmånsbestämd del, som beror av anställningstid och månadslön.

Det jag kan göra något åt är alltså den valbara delen. Just nu ligger alla pengar i AMF Aktiefond småbolag, men jag känner att det borde balanseras om.

Min första fundering: Eftersom att den totala pensionsavsättningen ser ut som den gör, borde det inte vara lämpligt att i den valbara delen ha en 100/0-portfölj? Med samma resonemang som förts här om PPM-sparandet.

Om ovanstående är rätt tänkt och AMF som förvaltare, vad tror ni om följande portfölj (avgift via PA16 inom parentes): 60 % Aktiefond global (0,3%), 30 % Aktiefond Sverige (0,2 %), 5 % Aktiefond småbolag (0,3 %), 5 % Aktiefond Asien/Stilla havet (0,3 %).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag flyttade min valbara del i PA16 avd 2 till Länsförsäkringar.

Här är listan på fonder du kan välja hos LF:

https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/pension/pensionens-olika-delar/tjanstepension/statligt-anstalld/

Deras indexnära fonder kostar 0,20%. Du kan bygga samma som i ditt exempel, men till lägre kostnad.

60% LF Global Indexnära, 0,20%
30% LF Sverige Indexnära, 0,20%
5% LF Sverige Småbolag, 0,50% (aktiv fond)
5% LF Tillväxtmarknad Indexnära, 0,20%

Jag hade tagit 70% LFGI, 20% LFSI och resten som du har.

Jag har inte den aktiv längre och slutade statligt strax efter de introducerade den valbara delen, så jag har inga pengar som flödar in i den.

/Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-11 klockan 10:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.