Tjänstepension SAF-LO privatanställd
Sök:

Tjänstepension SAF-LO privatanställd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Tjänstepension SAF-LO privatanställd

Har kollat och undersökt nu i några timmar. Men fyfan vilken djungel.

Om jag fattat det rätt kan jag välja via fora.se

Amf
Folksam Lo pension
Danica pension
Handsbanken Liv
Movestic Liv och pension
SEB
Spp pension och försäkring AB
Swedbank försäkring
Nordea Liv och pension

Alla har ju olika fonder och avgifter på det, plus att en iaf hade försäkringavgift på 0.5%.
Svårt att hitta allt också på deras sidor. Kommande även på Morningstar men fanns inte alla där.

Hur ska man få ordning på allt. Behöver lite hjälp och åsikter hur andra har tänkt och gjort.
Sedan vill jag även ha ett utlåtande av Jan om det går att få :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja detta är en djungel. Här får du ett så enkelt svar som tänkas kan.

Är du en bit över 60 år så gör ingenting. Du får en tradionell förvaltning med mycket ränteplaceringar, vilket passar de flesta i den åldersgruppen bra.

Övriga: Ingen vet vilken förvaltare som över tiden är bäst. AMF har inget enskilt vinstintresse och har historiskt lyckats väl. Välj AMF.

Välj sedan en fondförsäkring som innehåller aktier. Välj gärna den globala fonden. Vill du ha Sverige i stället, så funkar det med. Huvudsaken är att du inte väljer en räntefond.

Sedan får du fundera över om du skall välja efterlevandeskydd eller inte. Detta är ganska dyrt, så personligen  valde jag bort detta. Jag har dock full förståelse om du resonerar annorlunda.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är 28 år idag och vet att dom pratar mkt på jobbet om Folksam. Ska kolla lite på amf vad dom har för fonder. Vad anser du är bäst Folksam eller AMF

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 2. Vit pil

  Jag la en gammal SAF-LO hos Länsförsäkringar och placerade allt i deras LF Global Indexnära.
  Det blir nog bra på de +20 år jag har kvar. Inga nya insättningar görs där…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tobias,

När jag funderar på det… Undra om inte Länsförsäkringar blir det bästa valet. När jag tittar igenom de olika alternativen (jag kan ju logga in på Fora.se eftersom jag har en gammal SAF-LO) så verkar de vara bäst.

Fördelen är att de har några av deras indexfonder valbara och framför allt deras globala indexfond som kostar 0,20%. En av de bästa och en stor favorit.

Du har låååång tid kvar till pension och då är det enda vettiga (tycker jag) att lägger allt i den – inga räntefonder. Jan resonerar annorlunda, men många tycker att man kan hoppa över det om det är typ 30-35 år kvar.

Din pension i PPM kommer, om du inte gör något val, placera i en globalfond mycket lik LF Global Indexnära. Den stora skillnaden är att de har lite fler bolag och hävstång, vilket kort innebär att de investerar lite mer pengar än du har för att öka avkastningen.

Följ sedan AP7 Såfas nertrappning av aktiedelen och övergång till ränta enligt https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/valj-och-byt-fonder/ap7-safa-och-statens-ovriga-sparalternativ-for-premiepensionen. Där ser du att från 56 år lägger de in 3% ränta. Om du det hade varit idag skulle du välja Länsförsäkringar Kort Ränta Företag som finns i SAF-LO.

Jag hade gjort såhär (jag har ju det redan iof, men den får inga nya pengar eftersom jag idag ligger i ITP2).

Tjänstepensioner är en djungel och man måste sätta sig in i det. Man luras in i ”Garantilösningar”, ”säkra avkastningar”, ”mer pengar till dig”, trygg framtid” osv.

De vill tjäna pengar. Punkt. Alla instituten vet att på så långa tidsperspektiv så tjänar alla på rena aktiefonder under 20-30 år, men de tjänar enorma pengar på mellanskillnaderna och de vet att de kan garantera pengar.

Valet är ditt. Nu vet du hur JAG skulle välja.

Meddela gärna hur det blev.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-28 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.