Tjänstepension - storbank vs nischbank?
Sök:

Tjänstepension – storbank vs nischbank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel Bergström

ställde för sedan frågan: Tjänstepension – storbank vs nischbank?

Hej,

Jag och min kollega driver ett AB där vi nu ska börja sätta av till tjänstepension. Vi sitter idag knutna till Handelsbanken med våra ordinarie banktjänster. Vi har fått en offert gällande tjänstepensionenen där man tar en kapitalavgift på 0,65% per år. Detta kan jämföras med exempelvis Avanza som har 0%. En annan skillnad blir givetvis urvalet av fonder där vi är begränsade till Handelsbankens fonder om vi väljer de.

Deras argument är att man för denna kapitalavgift får någon som ser över våra investeringar. Frågan är hur mycket bättre en kapitalförvaltare på Handelsbanken kan prestera jämfört med att välja en bra mix av lågränte fonder som ni förespråkar här? Utöver kapitalavgiften på 0,65% får vi dyra avgifter i Handelsbankens fonder. Hur mycket blir detta på 30års sikt? Är det dumt att gå i klinch med sin bank den dagen man behöver deras hjälp med exempelvis ett större lån för förvärv.

Tacksam för er feedback kring hur man bör resonera

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Handelsbanken lovar nog luddiga saker de inte kan infria. Vadå ”ser över våra investeringar”. Vad gör de explicit? Balanserar åt er eller ringer er när det är dags att köpa mer/sälja mer osv? Nej, utöver vaga löften så är 0,65% är redan extremt högt pris för kapitaltjänsten och det finns ingen anledning att börja spara hos dem tycker jag. 0,65 % i extra kostnad över 30 år kan handla om tiotusentals kronor helt i onödan för något som borde vara gratis.

Tänkte ni bara spara i räntefonder?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag delar helt och hållet Johns svar. Handelsbanken och alla sådana liknande lösningar går fetbort. Den kvalificerade hjälpen för att placera pengar får man ändå varken av dem eller för den summan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-08 klockan 09:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.