Tjänstepension - storbank vs nischbank?
Sök:

Tjänstepension – storbank vs nischbank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel Bergström

ställde för sedan frågan: Tjänstepension – storbank vs nischbank?

Hej,

Jag och min kollega driver ett AB där vi nu ska börja sätta av till tjänstepension. Vi sitter idag knutna till Handelsbanken med våra ordinarie banktjänster. Vi har fått en offert gällande tjänstepensionenen där man tar en kapitalavgift på 0,65% per år. Detta kan jämföras med exempelvis Avanza som har 0%. En annan skillnad blir givetvis urvalet av fonder där vi är begränsade till Handelsbankens fonder om vi väljer de.

Deras argument är att man för denna kapitalavgift får någon som ser över våra investeringar. Frågan är hur mycket bättre en kapitalförvaltare på Handelsbanken kan prestera jämfört med att välja en bra mix av lågränte fonder som ni förespråkar här? Utöver kapitalavgiften på 0,65% får vi dyra avgifter i Handelsbankens fonder. Hur mycket blir detta på 30års sikt? Är det dumt att gå i klinch med sin bank den dagen man behöver deras hjälp med exempelvis ett större lån för förvärv.

Tacksam för er feedback kring hur man bör resonera

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Handelsbanken lovar nog luddiga saker de inte kan infria. Vadå ”ser över våra investeringar”. Vad gör de explicit? Balanserar åt er eller ringer er när det är dags att köpa mer/sälja mer osv? Nej, utöver vaga löften så är 0,65% är redan extremt högt pris för kapitaltjänsten och det finns ingen anledning att börja spara hos dem tycker jag. 0,65 % i extra kostnad över 30 år kan handla om tiotusentals kronor helt i onödan för något som borde vara gratis.

Tänkte ni bara spara i räntefonder?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag delar helt och hållet Johns svar. Handelsbanken och alla sådana liknande lösningar går fetbort. Den kvalificerade hjälpen för att placera pengar får man ändå varken av dem eller för den summan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.