Tjänstepension-tips för jag som egenföretagare?
Sök:

Tjänstepension-tips för jag som egenföretagare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Tjänstepension-tips för jag som egenföretagare?

Hej!

Jag driver eget aktiebolag sen cirka 2 år tillbaka. Har nu bestämt mig för att jag ska börja tjänstepensionsspara. Då mina inkomster varje månad varierar litegrann, så är det svårt att säga vad jag tar ut i lön varje månad, men jag brukar ta ut i snitt 36.000:- brutto.

Mitt mål är därför att åtminstone lägga undan 5.000:- till min Tjänstepension som jag har hos Avanza. Det jag skulle behöva lite tips om är ifall deras automatiska portföljer är någonting att ha? Ska jag istället satsa på andra fonder där själv bestämmer för bättre avkastning i slutändan?

Jag är total nybörjare på detta, men skulle bli oerhört tacksam om någon kunde ge mig lite tips på bra fonder där jag kan placera mina pengar i.

 

Mvh

Jens

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad bra att du ser till att spara till tjänstepensionen, något många egenföretagare glömmer.

En portfölj som på denna blogg brukar rekommenderas till pensionssparande är Globala Barnportföljen. Den passar på lång sikt, 10+ år. I den är uppbyggnaden denna:

60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% Ränte- och obligationsfonder.

Tips på fonder som passar in i denna portfölj och dessutom har låga avgifter kan du läsa om här.

Ombalansering i Globala barnportföljen 2018

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin!

  Jag kikade faktiskt in och kollade och jag satte följande fördelning:

  40% Länsförsäkringar Global Indexnära
  30% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  30% Swedbank Robur Access Asien

  Vad tror du om detta upplägg?
  Bör jag omfördela procenten något, eller snarare lägga till någon mer ränte- obligationsfond?

  Mvh
  Jens

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
 2. Vit pil

  Överväg ifall du har aktiebolag(ifall du inte har det överväg att skaffa aktiebolag), att direktpensionsspara istället för tjänstepenson. Bara ett tips från min sida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 3. Vit pil

  Eftersom du tjänar under brytpunkt på statlig inkomstskatt så är det bättre att ta ut mer lön och sedan spara privat om du har disciplin till det. Då avsätts ju 18% till statlig pension. Direktpension är bara fördelaktigt om du ligger över gränsen till statlig inkomstskatt likaså avsättning till IPS. Givetvis är detta svar under förutsättning att inkomstskatterna i framtiden är lika höga som nu och att inte förmögenhetsskatt införs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Johan, du har rätt, dåligt tips från min sida i detta fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 5. Vit pil

  Hej igen Jens! Hade missat svaret.

  Den fördelning du valt har högre risk än den rekommenderade Barnportföljen, Jan förespråkar att man alltid har åtminstone kanske 10% i räntor men där får du självfallet göra som du är bekväm med. Det är tre fonder som är med på listan över 2018 bästa fonder på bloggen, så bra val.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-29 klockan 08:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.