Tjänstepension utan kollektivavtal -- stämmer det att det alltid blir en sämre deal?
Sök:

Tjänstepension utan kollektivavtal — stämmer det att det alltid blir en sämre deal?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrika

ställde för sedan frågan: Tjänstepension utan kollektivavtal — stämmer det att det alltid blir en sämre deal?

Hej.. Mitt i livet har jag bytt jobb och bransch. Har alltid haft kollektivavtal o ärligt inte brytt mig särskilt mycket om pensionen (jo, jag sparar privat också – har inte levt under en sten).

Men nu, inget kollektivavtal finns men jag har blivit lovad tjänstepension ändå. Var man än läser så får man intrycket att det är en urdålig deal att inte ta del av det kollektivt förhandlade. Stämmer det? Finns det några guldkorn man kan kolla upp själv innan o lägga fram som förslag? Och finns det riktiga fulrävar som man bör passa sig för?

Jag har sådär 20-25 år kvar till pensionen nu, så man vill ju få ut så mycket som möjligt till dess.

Hittar ingen riktigt bra jämförelse nånstans, typ Pricerunner fast för pensionsavtal. Typ hur stora är deras avgifter i procent och/eller fast? Vilka är egentligen de största aktörerna?

Andra bra tips för förhandlingsbordet mottages gärna också.

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du koll på vad kollektivavtalen i din nya bransch ger?

så länge du har ett bättre avtal nu än med kollektivavtal så går du vinnande ur.

Avtalet reglerar lägstalönen på arbetsplatsen. Och det finns egentligen bara en enda anledning till att företag väljer att inte ha kollektivavtal. Och det är för att man ska kunna betala en lön som ligger lägre än avtalen.

Ofta görs det på ett sätt som man inte märker, lite som fonder med dolda avgifter.

Ett företag som betalar mer än kollektivavtalet förlorar inget på att ha en avtalad lägstanivå. Det är fritt fram att betala mer om man vill.

 

Som sagt enda anledningen till att ha individuella avtal är för att företaget kommer billigare undan så sätt

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Och det finns egentligen bara en enda anledning till att företag väljer att inte ha kollektivavtal. Och det är för att man ska kunna betala en lön som ligger lägre än avtalen.”: Om vi tänker EQT Partners som betala höga löner, har de kollektivavtal? Så jag tror att det beror från fall till fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fundera på varför företaget har valt individuell lönesättning före kollektiv lönesättning.

Vad tjänar dem på det? För jag kan lova dig att de inte förlorar på det.

Ingår semesterersättning? Hur många semesterdagar har du? Vad händer vid sjukdom? Föräldraledighet? Arbetsskador? hur regleras din arbetstid? Vad händer vid röda dagar, hur regleras övertid/undertid? Hur går uppsägningar till? Kan de runda LAS?

Allt detta måste du själv reglera i ditt eget avtal. Har du inte reglerat allt själv på papper så gäller endast svensk lag. Och bryter företaget mot lagen kan du dra dem inför domstol. Och bryter du mot lagen drar dem dig inför domstol.

Så du måste ha koll på dina rättigheter och skyldigheter.

Har du ett komplett genomarbetat avtal kan du hänvisa till det alltid när problem uppstår för det gör det alltid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det behöver inte vara sämre. Jag jobbar exempelvis på en arbetsplats där vi inte har kollektivavtal. Vi har antingen i nivå med kollektivavtalen eller bättre. Exempelvis TP har vi 66% högre än kollektivavtalet för pbb under 7,5. Men som tidigare nämnts, det gäller att kunna sina rättigheter och skyldigheter så att inget missas. Fördelarna med att du exempelvis inte har kollektivavtal är att du också har mer frihet att flytta din tjänstepension dit du vill. Exempelvis till någon nätmäklare och skippa alla avgifter som kan finnas hos ”traditionella” lösningar. Men som sagt, har man kollektivavtal så kan man vara trygg för då vet man att någon annan gjort jobbet. Har man inte det så är det upp till en själv att se till så allt är som det ska :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om vi tänker EQT Partners som betala höga löner, har de kollektivavtal? Så jag tror att det beror från fall till fall.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för engagemanget! Grundfrågan kom visst lite i skymundan, det jag vill veta är om pensionen först o främst. Ett kollektivavtal hade, om det skulle varit möjligt att få, varit med Unionen. Alltså ITP borde det vara då? Inte enkelt att ens hitta vad de har för avgifter mm i det avtalet (går säkert be facket ta fram?). Vilka är de största/troligaste aktörerna min arbetsgivare kan signa privat avtal med? Förstår om det är grymt många, men med ett par exempel kan jag ju räkna lite själv o jämföra. Alla generella sökningar jag gjort hittills har bara varit med generella svar av typen: ”passa dig så inte avgifterna äter upp din pension” eller ”de flesta avtal är sämre än kollektivavtalet, men det finns undantag”. Då är jag ju nyfiken på exempel på dessa bättre avtalen och hur jag enkelt kan jämföra avgifter?

Ge mig exempel på några bra pensionsavtalsföretag alltså! Sen får jag väl grotta i dem., sätta mig in i hur det funkar o leta vidare. Nu har jag inte ens en aning om vilka som är vilka på marknaden!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan mer eller mindre ha din pension på alla möjliga företag som erbjuder pension. På konsumenternas hemsida kan du jämföra allt detta och det finns tydliga och bra tabeller. Oftast har företaget redan samtliga pensioner på ett o samma ställe då det blir lättare att administrera allt då. Om du får välja helt själv så är ju avanza helt utan avgifter. Och du betalar som vid privat sparande enbart avgifter på fonder/courtage.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Drojn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag har ett konkret exempel på hur det skiljer sig i pensionsfrågan. Jag har två olika pensionsförsäkringar hos SPP. En kollektivavtalad och en annan från en arbetsgivare som erbjöd ”bättre” än kollektivavtalad pension. Jag har samma fond (SPP Aktiefond Global) i båda lösningarna.

I det kollektivavtalade pensionen kostar fonden SSP Aktiefond Global 0.15% i avgift per år, och ingen annan avgift tas ut av SPP.

I den icke kollektivavtalade tjänstepensionen kostar fonden det ordinarie priset, 0.30% i avgift per år. Utöver det tar SPP ut en fast avgift på 240kr/år, samt en kapitalavgift på 0.5% av kapitalet/värdet i försäkringen. Per år.

Jag jobbar inte längre där, och beloppet som står inne är runt 60 000kr.

Räknar jag på att den kollektivavtalade också hade haft exakt 60 000kr, hade den totala avgiften per år varit 90kr/år (0.15%).

Den icke kollektivavtalade: 240kr i fast avgift, kapitalavgift på 0.5% = 300kr, fondavgift 0.3% = 180kr. Totalt alltså 720kr/år vilket motsvarar en effektiv avgift på 1.2% per år totalt.

Alltså; samma bolag (SPP), samma fond (SPP aktiefond global), ingen aktiv förvaltning eller rådgivning – jag väljer fonder själv. Och samma belopp i räkneexemplet (60tkr). Men i ena fallet kostar det 0.15% (kollektivavtalad) och det andra fallet 1.20% (icke kollektivavtalad).

Sammanfattningsvis behöver arbetsgivaren alltså vara oerhört generös med insättningarna för att det ska vara lika mycket pengar efter 40 år i den icke kollektivavtalade. Och det var de ju så klart inte när jag räknar på det nu i efterhand och med mer kunskap än jag hade när jag tog mitt första jobb.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En liten kommentar till Erik A (samt trådskapare):
  Jag håller helt med dig och dina beräkningar. Din slutsats är även den korrekt: ”Sammanfattningsvis behöver arbetsgivaren alltså vara oerhört generös med insättningarna för att det ska vara lika mycket pengar efter 40 år i den icke kollektivavtalade:”

  Jag tycker dock att det är viktigt att kolla upp hur stora insättningarna kommer att vara. I mitt personliga fall (icke kolletivavtalad tjänstepension) så är insättningarna ca 75% större än motsvarande kollektivavtalade pensionsinsättningar skulle vara. Jag är en av typ tre personer på mitt bolag (ca 100 anställda) som faktiskt tjänar på den nuvarande pensionsplanen. För min del innebär det alltså att insättningarna är så pass stora att det faktiskt lönar sig (med god marginal) för mig. När jag sedan slutar kan jag utan problem flytta dessa pensionspengar till Avanza där jag kan styra dem som jag vill till låga avgifter.

  Min situation är ganska ovanlig, men jag tycker alltid att det är värt att kolla upp. Beräkningarna blir dock ibland inte så tillförlitliga eftersom de avgifter som Erik A skriver om inte går att få reda på från alla pensionsmäklare om man är en vanlig anställd.

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus Svan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-07 klockan 00:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.