Tjänstepension val av fonder
Sök:

Tjänstepension val av fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Tjänstepension val av fonder

Hej!

Jag är 56 år, är medlem i handels och har min tjänstepension hos SAF-LO Folksam. Jag har huvudbry för vet inte om jag har rätt fonder och lämplig fördelning av dessa. De har ju entrélösningar som de pratar gott om där räntefördelningen höjs med stigande ålder. Men ska förhoppningsvis arbeta i 12 år till och vill ha en så bra pension som möjligt den dagen. Min fördelning i dagsläget (tre delar) sedan 2014 ser ut som följande:

Del 1:

Aktuellt värde 172.240 kr. Totalt inbetalt belopp 112.309 kr.

Danske Invest SRI Global SI värde 158.000 kr 90%

Öhman Etisk Index Sverige värde 0 kr 10%

Omplacerade pengar värde 14.240 kr. ???

(Vet inte alls vad som menas med detta).

Del 2:

Aktuellt värde 38.273 kr. Totalt inbetalt belopp 32.545 kr.

Entré 75 100%

Del 3:

Aktuellt värde 145.379 kr. Totalt inbetalt belopp 75.667 kr.

Didner & Gerge småbolag värde 15.459 kr 10%

KPA Etisk Blandfond 2 värde 129.920 kr 90%

Hoppas i och med denna fråga att någon kunnig, smart och klok läsare kan råda mig hur jag lämpligen ska förvalta min tjänstepension för en så bra avkastning som möjligt. (På Folksams hemsida finns utbudet av valbara fonder).

Stort TACK på förhand!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är svårt att säga något på rak arm, men du har ju majoriteten av pengarna i en indexfond, det är bra. Jag skulle försökt se det hela som en helhet och kanske börjat minska risken med tanke på din ålder och placerat en del i räntefonder t.ex. SPP Grön Obligationsfond A samt Danske Invest Sverige ränta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-11 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.